Premiul I pentru proiectul Antibioticele Mileniului III la Romanian CSR Awards

Ne bucurăm că proiectul Antibioticele Mileniului III a primit premiul I, secțiunea parteneriat intersectorial, în cadrul competiției Romanian CSR Awards, cea mai importantă competiție în domeniul CSR și sustenabilitate din România.

Premiul I pentru proiectul Antibioticele Mileniului III la Romanian CSR Awards

Antibioticele Mileniului III, un proiect național

Ediția din 2023 a proiectului, sub mesajul „Tratează antibioticele cu grijă pentru un viitor fără grijă”, a fost derulată în parteneriat cu Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” Iași, Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România, Colegiul Farmaciștilor din România – filiala Iași și cu asociații studențești din centrele universitare din țară.

Premiul recunoaște contribuția acestui program național la eforturile de limitare a fenomenului de rezistență la antimicrobiene și necesitatea promovării de bune practici de utilizare atât în rândul specialiștilor, cât și al pacienților, astfel încât să fie păstrată eficacitatea acestor valoroase resurse terapeutice pentru generațiile viitoare.

Organizată în 2023 pentru al cincilea an consecutiv, campania națională a reușit să transmită mesajul său către sute de profesioniști în domeniul sănătății din Iași, București, Cluj-Napoca, Oradea și Timișoara, dar și către pacienți și publicul larg prin:

1. Concursul „Farmaciștii – gardieni ai eficienței antibioticelor”

Concursul a fost organizat de către compania Antibiotice în parteneriat cu Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” Iași și Colegiul Farmaciștilor Iași. Lansată la începutul lunii octombrie 2023, competiția a provocat farmaciștii rezidenți să realizeze, pe echipe, proiecte care să conțină propuneri de campanii de conștientizare pentru publicul larg în privința utilizării raționale a antibioticelor, în scopul păstrării valorii acestor medicamente de neînlocuit în terapeutică.

2. Sesiuni de instruire pentru medici rezidenți, studenți mediciniști și farmaciști

Sesiuni de instruire privind bunele practici în administrare organizate pe 16 noiembrie 2023 destinate pentru 300 de studenți mediciniști și farmaciști din Iași, București, Cluj-Napoca, Oradea și Timișoara, dar și un curs de instruire pentru 100 de medici rezidenți din Iași și București. Compania și-a stabilit ca obiectiv instruirea în următorii cinci ani a generațiilor viitoare de specialiști în domeniul sănătății, anume medici rezidenți și studenți mediciniști.

3. Acțiuni de informare adresate publicului larg

Acțiuni de informare și conștientizare atât a populației, dar și studenților și profesioniștilor din domeniul sănătății derulate în centrele comerciale din Iași, București, Cluj-Napoca, Oradea și Timișoara.

4. Campanie de informare în 350 de farmacii din județul Iași

Pentru că informația să ajungă la publicul larg a fost dezvoltată o campanie de informare derulată în parteneriat cu  Colegiul Farmaciștilor filiala Iași în 350 de farmacii din județul Iași.  Realizarea unui flyer sub formă de rețetar cu recomandări privind utilizarea corectă a antibioticelor.

  • Dezvoltarea permanentă a platformei website-ului Antibioticele Mileniului III, atât ca interfață, cât și segmente noi
  • Secțiune a campaniei dezvoltată pe website-ul companiei Antibiotice, la secțiunea Tratează antibioticele cu grijă
  • Realizarea unui newsletter lunar prin care abonații la platformă pot accesa cele mai importante noutăți și studii pe tema antibioticelor

5. Campanie media la nivel național („Tableta de sănătate” la TVR Iași și „Minutul de sănătate” la Radio Europa FM) cu participarea a 5 medici cunoscuți la nivel național

Tot în cadrul campaniei „Tratează antibioticele cu grijă pentru un viitor fără grijă”, în perioada 18-24 noiembrie compania a derulat în 2022 și 2023 o campanie națională de conștientizare realizată cu sprijinul Radio Europa FM, în cadrul emisunii Minutul de Sănătate, cu participarea a 5 medici cunoscuți la nivel național din specialitățile medicină de familie, boli infecțioase, pediatrie.

Tableta de Sănătate la TVR Iași cu tema „Tratează antibioticele cu grijă pentru un viitor fără grijă”, i-a avut ca invitați pe prof. univ. dr. boli infecțioase Cătălina Luca și Gabriela Tătărîngă, președinte al Colegiului Farmaciștilor, filiala Iași.

Influenceri ai proiectului Antibioticele Mileniului III:

  • prof. univ. dr. Adrianu Streinu-Cercel, unul dintre profesioniștii recunoscuți din domeniul medical care s-a alăturat acestui demers, a precizat: „Sunt unul din susținătorii campaniei «Tratează antibioticele cu grijă pentru un viitor fără grijă!» pentru că militează pentru prelungirea vieții antibioticelor. Aceste medicamente esențiale sunt de neînlocuit în terapeutică, un motiv în plus de a le administra corect și numai atunci când este necesar. Acționând în acest mod cu siguranță vom reduce din amploarea actualelor forme de rezistențe la antibiotice și vom contribui la prevenirea apariției altor forme noi. Pentru acest deziderat este nevoie de susținerea tuturor celor implicați fie ei medici, farmaciști, asistenți medicali sau pacienți”.
  • dr. Mihai Craiu, medic primar pediatrie, Conferențiar universitar, Doctor în Științe Medicale, medic la Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului care a vorbit la postul de televiziune B1 TV despre subiectul administrării antibioticelor la copii unde a mentionat campania „Tratează antibioticele cu grijă pentru un viitor fără grijă ca un model de bună practică”.

Antibiotice, principalul producător de antibiotice din România, derulează singura campanie națională care sprijină inițiativele la nivel european și mondial pentru limitarea fenomenului de rezistență la antimicrobiene și păstrarea eficacității antibioticelor pentru generațiile viitoare.

Mulțumim tuturor partenerilor noștri care s-au alăturat acestui proiect și care au făcut posibilă creșterea impactului, an de an, în rândul profesioniștilor în domeniul sănătății, viitorilor practicieni, publicului larg și pacienților.

Vezi toate noutatile ▸