Istoric

La Antibiotice, suntem dedicati ingrijirii sanatatii oamenilor, oferind medicamente generice de calitate recunoscuta. Urmarindu-ne cu consecvenţa tintele am ajuns in al 67-lea an de existenta cel mai important producator de medicamente generice si un brand cu traditie, recunoscut in Romania.

1955-1959

In luna decembrie 1955 lua fiinta prima fabrica din Romania si din sud-estul Europei care producea Penicilina descoperita de Alexander Fleming. Construita la Iasi in perioada 1953 si 1955, compania purta numele de Fabrica Chimica nr. 2 Iasi. Patru ani mai tarziu, intra in functiune sectia de fabricatie a Streptomicinei si se obtin primele forme finite de medicamente sub forma de  unguente, creme si supozitoare. Fabrica Chimica nr. 2 Iasi isi schimba denumirea in Fabrica de Antibiotice.

1960-1977

Sunt dezvoltate fluxurile tehnologice de fabricare a substantelor active (eritromicina, oxitetraciclina, tetraciclina, grizeofulvina, sinerdol, lizina). Antibiotice devine in aceasta perioada singurul producator de produse sterile pentru uz parenteral (injectabile) din Romania. Obtinerea in anul 1977 a autorizarii acordate de organismul regulator american Food and Drug Administration pentru fluxul de Streptomicina deschide portile pietei internationale.

1977-1989

In anii ’80 Antibiotice exporta deja 50% din productia realizata. Substantele active fabricate la Iasi deveneau astfel componenta de baza pentru o gama larga de medicamente fabricate de producatori atat din tara cat si de producatori din intreaga lume. In aceeasi perioada au fost inregistrate 44 de brevete de inventii in domeniul farmaceutic si au fost aplicate in procesul de fabricatie circa 600 de inovatii tehnologice.

 

1993-1997 

In aceasta perioada se fac investitii majore de peste opt milioane de euro in scopul retehnologizarii si achizitiei de echipamente moderne si competitive.
Antibiotice urca in topul primilor cinci producatori mondiali de penicilina si derivati de penicilina.
Antibiotice fabrica primele medicamente sub forma de comprimate, iarAmpicilina si Oxacilina sunt primele capsule obtinute pe fluxul de produse penicilinice.

1990 

Antibiotice devine societate comerciala pe actiuni si preia patrimoniul fostei Intreprinderi de Antibiotice Iasi (conform HG nr. 1200 din 12 noiembrie 1990).

Ca urmare a modificarilor survenite la nivel macroeconomic, conducerea companiei Antibiotice reorienteaza productia de medicamente. In portofoliul firmei, produsele finite castiga astfel locul principal, substantele active fabricate in aceasta perioada fiind utilizate pentru dezvoltarea de noi forme farmaceutice. In scurta vreme, se introduc in productie peste 30 de produse farmaceutice care plaseaza compania ieseana in topul producatorilor de antiinfectioase din Romania.

1997

Actiunile Antibiotice (simbol ATB) sunt tranzactionate la categoria I a Bursei de Valori din Bucuresti.

Compania implementează un sistem performant de asigurare a calitatii ce implica controlul strict al proceselor de fabricatie.

1999

Antibiotice devine primul producator de medicamente din Romania care obtine certificatul de buna practica de fabricatie (GMP) a fluxului de pulberi pentru medicamente injectabile.

2000-2004

Investitiile continue in cercetare, in instruirea oamenilor, in calitate, precum si in modernizarea fluxurilor de fabricatie si a spatiilor de lucru au facut din Antibiotice o companie profitabila, dinamica, cu o crestere economica sanatoasa.

Fluxul de productie a Nistatinei obtine autorizarea FDA, ceea ce permite exportul acestei substante active in Statele Unite ale Americii. Antibiotice se pozitioneaza ca producator de top la nivel mondial. Iar Nistatina devine cel mai important produs destinat exportului.

 

 

 

  

2005 – Un an de varf pentru Antibiotice

Antibiotice inregistreaza un important salt al indicatorilor economici – profit si cifra de afaceri – rod al investitiilor si politicii de management din ultimii 5 ani, si implementeaza un sistem de management prin obiective, destinat cresterii performantei companiei la toate nivelurile.

In acelasi an, la aniversarea unei jumatati de secol, este lansata o noua identitate de brand (un nou logo si un nou slogan corporatist) pentru a comunica si la nivel vizual modernizarea companiei si schimbarile structurale pe care le-a parcurs in ultimii ani.

Clipboard

Anul 2005 ramane important in viata companiei noastre si din motivul ca am obtinut Certificatul de Conformitate cu Farmacopeea Europeana pentru substanta activa Nistatina, am pus in functiune trei noi fluxuri de fabricatie pentru sectia Capsule si am inceput o investitie importanta in infrastructura de cercetare a companiei, si anume un modern Centru de Evaluare a Medicamentului.” (Raport anual 2005, cap. Mesajul Presedintelui CA, ec. Ioan Nani)

2006

Un an mai tarziu, în urma unei investitii de un milion de euro, se inaugureaza Centrul de Evaluare a Medicamentului (CEM), o unitate clinica de cercetare in cadrul careia se desfasoara studii clinice fara beneficiu terapeutic (studii de faza I si studii de bioechivalenta). CEM este cerfificat GLP (Buna Practica de Laborator) si autorizat de Ministerul Sanatatii.

2007 – Anul in care am dobandit „multe plus-uri”

Antibiotice obtine recunoasterea implementarii Sistemului de Management Integrat (calitate, mediu, sanatate si securitate in munca) conform cerintelor standardelor EN ISO 9001:2008, EN ISO 14001:2004, respectiv OHSAS 18001:2007, fiind prima companie farmaceutica romaneasca cu aceasta performanta.

De asemenea, „urmand trendul de dezvoltare a pietei farmaceutice, Antibiotice a continuat sa isi diversifice portofoliul, abordand segmentul produselor cardiovasculare, cel destinat produselor dermatologie si, in plus, a demarat cercetarea produselor generice antidiabetice si cele apartinand clasei sistem nervos central. Acesti pasi sunt parte integranta a strategiei de repozitionare a companiei intr-un producator complex de medicamente care produce mai mult decat antibiotice! ” (Raport anual 2007, cap. Mesajul Presedintelui CA, ec. Ioan Nani)

Tot in 2007 s-a finalizat investitia intr-o instalatie ecologica de incinerare a deseurilor care, alaturi de statia moderna de epurare a apelor uzate, reduc semnificativ impactul activitatilor companiei asupra mediului inconjurator.

2009  –  Antibiotice se orienteaza spre dezvoltarea internationala

Antibiotice continua sa atinga tinte economico-financiare in crestere care o mentin pe locul 4 in topul producatorilor de medicamente generice din Romania, in conditiile in care criza economica mondiala persista. Strategia in piata a companiei este orientata spre dezvoltarea afacerilor externe (obtine autorizarea FDA pentru livrarea de medicamente injectabile in Statele Unite ale Americii, creste numarul de produse la export si a parteneriatelor internationale), ca raspuns la necesitatea eficientizarii afacerii si reducerii dependentei de piata interna. Drept urmare, Asociatia Nationala a Exportatorilor si Importatorilor din Romania (ANEIR) desemneaza Antibiotice ca fiind cea mai dinamica firma de export in domeniul medicamentelor.

Totodata, orientarea spre cunoastere si inovare este inclusa in directia de actiune a companiei, fiind vazuta ca instrument indispensabil depasirii crizelor. „Antibiotice continua sa mearga spre adevaratul sau Nord, adica spre cunoastere si inovare.(.…). Vor putea depasi cu succes aceste vremuri tulburi doar organizatiile care vor continua sa investeasca in cercetare, inovare, formare de noi angajati si dezvoltarea de noi produse”. (Raport anual 2009, cap. Mesajul Presedintelui CA, ec. Ioan Nani)

 

2010 – 2011 – „Din criza, Antibiotice va trebui sa renasca mai puternica si pregatita sa raspunda provocarilor noii realitati”

Antibiotice obtine autorizare FDA pentru fluxul de fabricatie a penicilinelor sub forma de pulberi injectabile si livreaza primele medicamente finite pe piata SUA unde era prezenta doar cu substanta activa Nistatina.

Pornind de la orientarea spre cunoastere, compania demareaza proiectul „Scoala de vara a+”, destinat dezvoltarii profesionale a propriilor angajati, cat si atragerii de viitori specialisti in domeniile cercetarii, controlului calitatii si productiei de medicamente.

Compania isi continua investitiile in tehnologia de fabricatie (creste capacitatea de obtinere a formelor solide orale comprimate) cat si in domeniul cercetarii, finalizand investitia intr-un Centru modern de Cercetare – Dezvoltare care-i permite cresterea ritmului de innoire a produselor din portofoliu. Totodata, compania lanseaza in piata primele medicamente destinate afectiunilor Sistemului Nervos Central.

Antibiotice a ajuns in stadiul in care dispune de know- how, capacitati de cercetare, dezvoltare si inovare care ii permit sa relationeze, la un inalt nivel, cu parteneri importanti de pe tot globul.(….) In noul context de dupa criza, Antibiotice va trebui sa renasca mai puternica si pregatita sa raspunda provocarilor noii realitati.” (Raport anual 2010, cap. Mesajul Presedintelui CA, ec. Ioan Nani).

2012 – Antibiotice isi defineste directiile strategice pentru urmatorii ani

Antibiotice continua sa-si extinda portofoliul in acord cu tendintele pietei si se alatura producatorilor de oncologice. Totodata, compania devine prima firma din Europa precalificata de Organizatia Mondiala a Sanatatii pentru gama de medicamentele antituberculoase. In scopul stimularii inovatiei, demareaza proiectul „Ideile nu costa”, destinat colectarii de idei si solutii provenite de la angajati pentru eficientizare activitati si valorificarea creativa a noilor oportunitati. Paralel, sunt definite liniile de dezvoltare strategica pentru perioada 2012-2016.

Vom continua sa actionam pentru a internationaliza afacerea, pentru a adapta resursa umana la orientarea strategica a companiei noastre, pentru a reduce costurile de operare si lua masuri speciale in vederea protejarii capitalului de lucru. Sunt convins ca (..) astfel Antibiotice va reconfirma ca merita sa fie in galeria celor mai recunoscute branduri din industria farmaceutica romaneasca si o companie de incredere pentru numerosii sai parteneri, din toate zonele lumii” (Raport anual 2012, cap. Mesajul Presedintelui CA, ec. Ioan Nani).

2013 – 2014   Antibiotice devine lider mondial in productia substantei active Nistatina

In concordanta cu obiectivele de dezvoltare, se realizeaza investitii in doua laboratoare de control al calitatii, in tehnica de laborator si un depozit nou destinat materiilor prime si materialelor pentru productie.

Antibiotice isi extinde portofoliul traditional de antiinfectioase, asimiland primele carbapeneme, isi diversifica portofoliul de produse dermatologice, cel destinat sistemului nervos central, dar si oferta de produse pentru profilaxie si cresterii calitatii vietii (suplimente alimentare si medicamente fara prescriptie).

Ca urmare a reavizarii FDA pentru fluxurile de Nistatina si pulberi sterile injectabile (2013), precum si a creşterii competitivitatii, Antibiotice preia locul I la productia mondiala a substantei active Nistatina si inregistreaza primul export de Nafcilina pe piata americana. Totodata, isi extinde prezenta pe piata externa, deschizand o reprezentanta in Republica Moldova si un punct de lucru in Serbia.

Extinderea prezentei pe pietele externe si dezvoltarea de noi parteneriate reprezinta o directie strategica, asa cum o arata si evolutia cifrei de afaceri in ultimii cinci ani care a crescut de la 13 milioane USD in anul 2009, la 25,6 milioane USD in anul 2014, respectiv cu 97%. (….) Dupa Republica Moldova si Serbia, sunt avute in vedere noi reprezentante pe piete emergente din zona Americii Latine si Asiei de Sud-Est, piete pe care produsele Antibiotice au un potential important de crestere”. (Raport anual 2014, cap. Mesajul Directorului General,  ec. Ioan Nani).

2015 – Antibiotice primeste reaprobarea US FDA (Food and Drug Administration din Statele Unnite) pentru produsele finite injectabile (sterile) si  substanta activa Nistatina.

Antibiotice obține două medalii de aur și Premiul la Secțiunea Medicină  la EUROINVENT 2015, cea mai mare expoziție de invenții, proiecte și cercetări din Sud – Estul Europei

 

 

 

Pe 11 decembrie 2015, Antibiotice aniverseaza 60 de ani de continuitate si performanta romaneasca

Compania Antibiotice se alătură campaniei de informare despre antibiotice care în 2015 s-a derulat
sub sloganul: „Antibioticele – folosește-le cu grijă!”

 

 

Antibiotice Iași impune standardul de calitate pentru Nistatină, la nivel Mondial,
United States Pharmacopeia (USP), acordă companiei noastre titulatura de
standard de referință la nivel internațional, pentru substanța activă Nistatină.

Antibiotice participă pentru a 15-a oară la cea mai importantă manifestare a
industriei farmaceutice mondiale – CPhI Worldwide.

2018

Antibiotice lansează primul raport non-financiar 2017.

Compania Antibiotice a obținut locul al III-lea la Gala
“Romanian CSR Awards 2018”, la categoria Parteneriat Intersectorial
pentru proiectul “Bursele Știință și Suflet”.

Este deschisa cea de-a treia reprezentanta internationala in Kiev, Ucraina.

Se lansează programul de responsabilitate socială Antibioticele Mileniului III,
care susține utilizarea judicioasă a antibioticelor în medicina umană și veterinară.

 

 

 

2016

 • Livrare record de produse injectabile pentru SUA (Nafcilina
  de 1g si 2 g și Ampicilina de 500 mg, 1g și 2g)

 • Antibiotice deschide o reprezentanță comercială la Hanoi, Vietnam.
 • Demareaza proiectului „Perform a+” ce se concentreaza pe
  atragerea de personal specializat si de noi colaboratori catre
  domeniul cercetare-dezvoltare. Proiectului este dedicat tinerilor
  studenti si rezidenti ai Facultatii de Farmacie din cadrul Universitatii de
  Medicina si Farmacie „Gr. T Popa” Iasi.

 • Antibiotice obtine certificarea „Strongest in Romania” 2016 : o  companie
  responsabilă financiar, credibilă și solvabilă față de partenerii din țară și străinătate.

 

2019

 • Antibiotice incepe serializarea medicamentelor din portofoliu;

 • Primul export de produse serializate in SUA;
 • Antibiotice, prima companie din sectorul farmaceutic
  care se alătură ARIR – Asociația pentru Relații cu Investitorii
  la Bursă din România

 • Implementarea Sistemului de Management al laboratoarelor (LMS)

 • Incepe productia produsului Levofloxacina Atb –
  al treilea antibiotic din clasa fluorochinolonelor din portofoliu.
 • Se reia productia de Moldamin, formula noua a benzatin benzilpenicilinei.

 

 

 

 

 

 • Antibiotice participa la conferinta „Credință și sănătate în satul românesc”,
  eveniment organizat in colaborare cu Patriarhia Română

 • Compania Antibiotice a obtinut doua premii la Gala
  „Romanian CSR Awards 2019”: locul I si trofeul la categoria
  “Campanii interne de CSR” pentru proiectul
  „Doneaza Sange! Pune suflet pentru viata!” si o mentiune
  la categoria “Sustinerea angajatilor” pentru proiectul
  „Fiecare dintre noi poate salva o viata –
  Curs de prim ajutor” pentru angajatii Antibiotice”.

 • Fundația „Antibiotice Știință și Suflet – primeste distinctia de
  “Erou Salvator 2019”

Masurile luate în contextul pandemiei cu COVID19:

 • Antibiotice reintroduce in fabricatie
  doua produse (Paracetamol si Novocalmin)
  destinate tratamentului COVIOID19,

 • asigura antibiotice injectabile pentru
  tratamentul asociativ al infectiilor complicate
  determinate de virusul SARS-CoV2 si
 • produce, pentru prima oara, biocide pentru
  dezinfectarea suprafetelor

 • Se obțin noi autorizații și se reînoiesc
  autorizații de punere pe piață
  (17 autorizări și 18 reautorizări).
 • Antibiotice câștigă licitația organizată
  de Comisia Europeană pentru unul
  dintre cele mai utilizate antibiotice
  în tratamentul pentru COVID-19:
  AmoxiPlus®.

 • Antibiotice a pătruns pe piețele SUA
  și UK cu noi medicamente asociate Covid-19.

 • Aniversarea a 65 de ani de tradiție
  și continuitate românească.

 

2021

 •  În cadrul conceptului Trăim sănătos într-o companie sănătoasă, compania Antibiotice faciliteză accesul la procesul de vaccinare pentru angajații săi precum și pentru toate categoriile de persoane care au dorit să se imunize contra Covid-19.
 • Se desfășoară primul Studiu clinic post-marketing la produsul Clotrimazol Atb®
 • Responsabilitatea față de comunitate și angajați este premiată la Gala Romanian CSR Awards 2021 pentru proiectele “Solidari cu sistemul de sanătate” și “Avem grijă de sănătatea celor dragi”.
 • În cadrul conceptului Brand prietenos si responsabil, compania a organizat, timp de 6 săptămâni Caravana+, prin care s-a facilitat accesul la imunizare Covid-19 a 420 de persoane din mediul rural.
 • Sanygel® – gel dezinfectant pentru maini – un nou produs biocid fabricat de Antibiotice.
 • Compania pune pe piață un nou produs – Ertapenem Atb® 1g – un antibiotic din clasa carbapenemelor, sub formă de pulbere pentru soluție perfuzabilă.
 • Antibiotice câștigă, pentru al doilea an consecutiv, licitația organizată de autoritățile sanitare din Marea Britanie și Tara Galilor pentru 5 produse antiinfectioase injectabile.
 • Se fac primele teste de calificare a instalațiilor de preparare industrială pe toate cele patru linii de fabricație din noua secție de produse topice.