Istoric

La Antibiotice suntem dedicați îngrijirii sănătății oamenilor, oferind medicamente generice de calitate recunoscută. Urmărindu-ne cu consecvență țintele am ajuns în al 68-lea an de existență cel mai important producator de medicamente generice și un brand cu tradiție, recunoscut în România.

1955-1959

În luna decembrie 1955 lua ființă prima fabrică din România și din sud-estul Europei care producea penicilina descoperită de Alexander Fleming. Construită la Iași în perioada 1953-1955, compania purta numele de Fabrica Chimică nr. 2 Iași. Patru ani mai târziu, intră în funcțiune secția de fabricație a streptomicinei și se obțin primele forme finite de medicamente sub formă de unguente, creme și supozitoare. Fabrica Chimică nr. 2 Iași își schimbă denumirea în Fabrica de Antibiotice.

1960-1977

Sunt dezvoltate fluxurile tehnologice de fabricare a substanțelor active (eritromicină, oxitetraciclină, tetraciclină, grizeofulvină, sinerdol, lizină). Antibiotice devine în aceasta perioadă singurul producător de produse sterile pentru uz parenteral (injectabile) din România. Obținerea în anul 1977 a autorizării acordate de organismul regulator american Food and Drug Administration pentru fluxul de streptomicină deschide porțile pieței internaționale.

1977-1989

În anii ’80 Antibiotice exporta deja 50% din producția realizată. Substanțele active fabricate la Iași deveneau astfel componenta de bază pentru o gamă largă de medicamente fabricate de producători atât din țară, cât și de producători din întreaga lume. În aceeași perioadă au fost înregistrate 44 de brevete de invenții în domeniul farmaceutic și au fost aplicate în procesul de fabricație circa 600 de inovații tehnologice.

 

1993-1997 

În această perioadă se fac investiții majore de peste opt milioane de euro în scopul retehnologizării și achiziției de echipamente moderne și competitive.

Antibiotice urcă în topul primilor cinci producători mondiali de penicilină și derivați de penicilină. Antibiotice fabrică primele medicamente sub formă de comprimate, iar Ampicilina și Oxacilina sunt primele capsule obținute pe fluxul de produse penicilinice.

1990 

Antibiotice devine societate comercială pe acțiuni și preia patrimoniul fostei Întreprinderi de Antibiotice Iași (conform HG nr. 1200 din 12 noiembrie 1990).

Ca urmare a modificărilor survenite la nivel macroeconomic, conducerea companiei Antibiotice reorientează producția de medicamente. În portofoliul firmei, produsele finite câștigă astfel locul principal, substanțele active fabricate în această perioadă fiind utilizate pentru dezvoltarea de noi forme farmaceutice. În scurtă vreme, se introduc în producție peste 30 de produse farmaceutice care plasează compania ieșeană în topul producătorilor de antiinfecțioase din România.

1997

Acțiunile Antibiotice (simbol ATB) sunt tranzacționate la categoria I a Bursei de Valori din București. Compania implementează un sistem performant de asigurare a calității ce implică controlul strict al proceselor de fabricație.

1999

Antibiotice devine primul producător de medicamente din România care obține certificatul de bună practică de fabricație (GMP) a fluxului de pulberi pentru medicamente injectabile.

2000-2004

Investițiile continue în cercetare, instruirea oamenilor, calitate, precum și în modernizarea fluxurilor de fabricație și a spațiilor de lucru au făcut din Antibiotice o companie profitabilă, dinamică, cu o creștere economică sănătoasă.

Fluxul de producție a Nistatinei obține autorizarea FDA, ceea ce permite exportul acestei substanțe active în Statele Unite ale Americii. Antibiotice se poziționează ca producător de top la nivel mondial. Nistatina devine cel mai important produs destinat exportului.

2005 – Un an de vârf pentru Antibiotice

Antibiotice înregistrează un important salt al indicatorilor economici – profit și cifră de afaceri, rod al investițiilor și politicii de management din ultimii 5 ani -, și implementează un sistem de management prin obiective, destinat creșterii performanței companiei la toate nivelurile.

În acelasi an, la aniversarea unei jumătăți de secol, este lansată o nouă identitate de brand (un nou logo și un nou slogan corporatist) pentru a comunica și la nivel vizual modernizarea companiei și schimbările structurale pe care le-a parcurs în ultimii ani.

Clipboard

Anul 2005 rămâne important în viața companiei noastre și din motivul că am obținut Certificatul de Conformitate cu Farmacopeea Europeană pentru substanța activă Nistatină, am pus în funcțiune trei noi fluxuri de fabricație pentru secția Capsule și am început o investiție importantă în infrastructura de cercetare a companiei, și anume un modern Centru de Evaluare a Medicamentului.” (Raport anual 2005, cap. Mesajul Președintelui CA, ec. Ioan Nani)

2006

Un an mai târziu, în urma unei investiții de un milion de euro, se inaugurează Centrul de Evaluare a Medicamentului (CEM), o unitate clinică de cercetare în cadrul căreia se desfășoară studii clinice fără beneficiu terapeutic (studii de fază I și studii de bioechivalență). CEM este cerfificat GLP (Bună Practică de Laborator) și autorizat de Ministerul Sănătății.

2007 – Anul în care am dobândit „multe plusuri”

Antibiotice obține recunoașterea implementării Sistemului de Management Integrat (calitate, mediu, sănătate și securitate în muncă) conform cerințelor standardelor EN ISO 9001:2008, EN ISO 14001:2004, respectiv OHSAS 18001:2007, fiind prima companie farmaceutică românească cu această performanță.

De asemenea, „urmând trendul de dezvoltare a pieței farmaceutice, Antibiotice a continuat să își diversifice portofoliul, abordând segmentul produselor cardiovasculare, cel destinat produselor dermatologice și, în plus, a demarat cercetarea produselor generice antidiabetice și cele aparținând clasei sistem nervos central. Acești pași sunt parte integrantă a strategiei de repoziționare a companiei într-un producător complex de medicamente care produce mai mult decât antibiotice!” (Raport anual 2007, cap. Mesajul Președintelui CA, ec. Ioan Nani)

Tot în 2007 s-a finalizat investiția într-o instalație ecologică de incinerare a deșeurilor care, alături de stația modernă de epurare a apelor uzate, reduc semnificativ impactul activităților companiei asupra mediului înconjurător.

2009  –  Antibiotice se orientează spre dezvoltarea internațională

Antibiotice continuă să atingă ținte economico-financiare în creștere care o mențin pe locul 4 în topul producătorilor de medicamente generice din România, în condițiile în care criza economică mondială persistă. Strategia în piață a companiei este orientată spre dezvoltarea afacerilor externe (obține autorizarea FDA pentru livrarea de medicamente injectabile în Statele Unite ale Americii, crește numărul de produse la export și a parteneriatelor internaționale) ca răspuns la necesitatea eficientizării afacerii și reducerii dependenței de piața internă. Drept urmare, Asociația Națională a Exportatorilor și Importatorilor din România (ANEIR) desemnează Antibiotice ca fiind cea mai dinamică firmă de export în domeniul medicamentelor.

Totodată, orientarea spre cunoaștere și inovare este inclusă în direcția de acțiune a companiei, fiind văzută ca instrument indispensabil depășirii crizelor. „Antibiotice continuă să meargă spre adevăratul său Nord, adică spre cunoaștere și inovare.(.…). Vor putea depăși cu succes aceste vremuri tulburi doar organizațiile care vor continua să investească în cercetare, inovare, formare de noi angajați și dezvoltarea de noi produse.” (Raport anual 2009, cap. Mesajul Președintelui CA, ec. Ioan Nani)

 

2010 – 2011 – „Din criza, Antibiotice va trebui sa renasca mai puternica si pregatita sa raspunda provocarilor noii realitati”

Antibiotice obtine autorizare FDA pentru fluxul de fabricatie a penicilinelor sub forma de pulberi injectabile si livreaza primele medicamente finite pe piata SUA unde era prezenta doar cu substanta activa Nistatina.

Pornind de la orientarea spre cunoastere, compania demareaza proiectul „Scoala de vara a+”, destinat dezvoltarii profesionale a propriilor angajati, cat si atragerii de viitori specialisti in domeniile cercetarii, controlului calitatii si productiei de medicamente.

Compania isi continua investitiile in tehnologia de fabricatie (creste capacitatea de obtinere a formelor solide orale comprimate) cat si in domeniul cercetarii, finalizand investitia intr-un Centru modern de Cercetare – Dezvoltare care-i permite cresterea ritmului de innoire a produselor din portofoliu. Totodata, compania lanseaza in piata primele medicamente destinate afectiunilor Sistemului Nervos Central.

Antibiotice a ajuns in stadiul in care dispune de know- how, capacitati de cercetare, dezvoltare si inovare care ii permit sa relationeze, la un inalt nivel, cu parteneri importanti de pe tot globul.(….) In noul context de dupa criza, Antibiotice va trebui sa renasca mai puternica si pregatita sa raspunda provocarilor noii realitati.” (Raport anual 2010, cap. Mesajul Presedintelui CA, ec. Ioan Nani).

2012 – Antibiotice isi defineste directiile strategice pentru urmatorii ani

Antibiotice continua sa-si extinda portofoliul in acord cu tendintele pietei si se alatura producatorilor de oncologice. Totodata, compania devine prima firma din Europa precalificata de Organizatia Mondiala a Sanatatii pentru gama de medicamentele antituberculoase. In scopul stimularii inovatiei, demareaza proiectul „Ideile nu costa”, destinat colectarii de idei si solutii provenite de la angajati pentru eficientizare activitati si valorificarea creativa a noilor oportunitati. Paralel, sunt definite liniile de dezvoltare strategica pentru perioada 2012-2016.

Vom continua sa actionam pentru a internationaliza afacerea, pentru a adapta resursa umana la orientarea strategica a companiei noastre, pentru a reduce costurile de operare si lua masuri speciale in vederea protejarii capitalului de lucru. Sunt convins ca (..) astfel Antibiotice va reconfirma ca merita sa fie in galeria celor mai recunoscute branduri din industria farmaceutica romaneasca si o companie de incredere pentru numerosii sai parteneri, din toate zonele lumii” (Raport anual 2012, cap. Mesajul Presedintelui CA, ec. Ioan Nani).

2013 – 2014   Antibiotice devine lider mondial in productia substantei active Nistatina

In concordanta cu obiectivele de dezvoltare, se realizeaza investitii in doua laboratoare de control al calitatii, in tehnica de laborator si un depozit nou destinat materiilor prime si materialelor pentru productie.

Antibiotice isi extinde portofoliul traditional de antiinfectioase, asimiland primele carbapeneme, isi diversifica portofoliul de produse dermatologice, cel destinat sistemului nervos central, dar si oferta de produse pentru profilaxie si cresterii calitatii vietii (suplimente alimentare si medicamente fara prescriptie).

Ca urmare a reavizarii FDA pentru fluxurile de Nistatina si pulberi sterile injectabile (2013), precum si a creşterii competitivitatii, Antibiotice preia locul I la productia mondiala a substantei active Nistatina si inregistreaza primul export de Nafcilina pe piata americana. Totodata, isi extinde prezenta pe piata externa, deschizand o reprezentanta in Republica Moldova si un punct de lucru in Serbia.

Extinderea prezentei pe pietele externe si dezvoltarea de noi parteneriate reprezinta o directie strategica, asa cum o arata si evolutia cifrei de afaceri in ultimii cinci ani care a crescut de la 13 milioane USD in anul 2009, la 25,6 milioane USD in anul 2014, respectiv cu 97%. (….) Dupa Republica Moldova si Serbia, sunt avute in vedere noi reprezentante pe piete emergente din zona Americii Latine si Asiei de Sud-Est, piete pe care produsele Antibiotice au un potential important de crestere”. (Raport anual 2014, cap. Mesajul Directorului General,  ec. Ioan Nani).

2015 – Antibiotice primeste reaprobarea US FDA (Food and Drug Administration din Statele Unnite) pentru produsele finite injectabile (sterile) si  substanta activa Nistatina.

Antibiotice obține două medalii de aur și Premiul la Secțiunea Medicină  la EUROINVENT 2015, cea mai mare expoziție de invenții, proiecte și cercetări din Sud – Estul Europei

 

 

 

Pe 11 decembrie 2015, Antibiotice aniverseaza 60 de ani de continuitate si performanta romaneasca

Compania Antibiotice se alătură campaniei de informare despre antibiotice care în 2015 s-a derulat
sub sloganul: „Antibioticele – folosește-le cu grijă!”

 

 

Antibiotice Iași impune standardul de calitate pentru Nistatină, la nivel Mondial,
United States Pharmacopeia (USP), acordă companiei noastre titulatura de
standard de referință la nivel internațional, pentru substanța activă Nistatină.

Antibiotice participă pentru a 15-a oară la cea mai importantă manifestare a
industriei farmaceutice mondiale – CPhI Worldwide.

2018

Antibiotice lansează primul raport non-financiar 2017.

Compania Antibiotice a obținut locul al III-lea la Gala
“Romanian CSR Awards 2018”, la categoria Parteneriat Intersectorial
pentru proiectul “Bursele Știință și Suflet”.

Este deschisa cea de-a treia reprezentanta internationala in Kiev, Ucraina.

Se lansează programul de responsabilitate socială Antibioticele Mileniului III,
care susține utilizarea judicioasă a antibioticelor în medicina umană și veterinară.

 

 

 

2016

 • Livrare record de produse injectabile pentru SUA (Nafcilina
  de 1g si 2 g și Ampicilina de 500 mg, 1g și 2g)

 • Antibiotice deschide o reprezentanță comercială la Hanoi, Vietnam.
 • Demareaza proiectului „Perform a+” ce se concentreaza pe
  atragerea de personal specializat si de noi colaboratori catre
  domeniul cercetare-dezvoltare. Proiectului este dedicat tinerilor
  studenti si rezidenti ai Facultatii de Farmacie din cadrul Universitatii de
  Medicina si Farmacie „Gr. T Popa” Iasi.

 • Antibiotice obtine certificarea „Strongest in Romania” 2016 : o  companie
  responsabilă financiar, credibilă și solvabilă față de partenerii din țară și străinătate.

 

2019

 • Antibiotice incepe serializarea medicamentelor din portofoliu;

 • Primul export de produse serializate in SUA;
 • Antibiotice, prima companie din sectorul farmaceutic
  care se alătură ARIR – Asociația pentru Relații cu Investitorii
  la Bursă din România

 • Implementarea Sistemului de Management al laboratoarelor (LMS)

 • Incepe productia produsului Levofloxacina Atb –
  al treilea antibiotic din clasa fluorochinolonelor din portofoliu.
 • Se reia productia de Moldamin, formula noua a benzatin benzilpenicilinei.

 

 

 

 

 

 • Antibiotice participa la conferinta „Credință și sănătate în satul românesc”,
  eveniment organizat in colaborare cu Patriarhia Română

 • Compania Antibiotice a obtinut doua premii la Gala
  „Romanian CSR Awards 2019”: locul I si trofeul la categoria
  “Campanii interne de CSR” pentru proiectul
  „Doneaza Sange! Pune suflet pentru viata!” si o mentiune
  la categoria “Sustinerea angajatilor” pentru proiectul
  „Fiecare dintre noi poate salva o viata –
  Curs de prim ajutor” pentru angajatii Antibiotice”.

 • Fundația „Antibiotice Știință și Suflet – primeste distinctia de
  “Erou Salvator 2019”

Masurile luate în contextul pandemiei cu COVID19:

 • Antibiotice reintroduce in fabricatie
  doua produse (Paracetamol si Novocalmin)
  destinate tratamentului COVIOID19,

 • asigura antibiotice injectabile pentru
  tratamentul asociativ al infectiilor complicate
  determinate de virusul SARS-CoV2 si
 • produce, pentru prima oara, biocide pentru
  dezinfectarea suprafetelor

 • Se obțin noi autorizații și se reînoiesc
  autorizații de punere pe piață
  (17 autorizări și 18 reautorizări).
 • Antibiotice câștigă licitația organizată
  de Comisia Europeană pentru unul
  dintre cele mai utilizate antibiotice
  în tratamentul pentru COVID-19:
  AmoxiPlus®.

 • Antibiotice a pătruns pe piețele SUA
  și UK cu noi medicamente asociate Covid-19.

 • Aniversarea a 65 de ani de tradiție
  și continuitate românească.

 

2021

 •  În cadrul conceptului Trăim sănătos într-o companie sănătoasă, compania Antibiotice faciliteză accesul la procesul de vaccinare pentru angajații săi precum și pentru toate categoriile de persoane care au dorit să se imunize contra Covid-19.
 • Se desfășoară primul Studiu clinic post-marketing la produsul Clotrimazol Atb®
 • Responsabilitatea față de comunitate și angajați este premiată la Gala Romanian CSR Awards 2021 pentru proiectele “Solidari cu sistemul de sanătate” și “Avem grijă de sănătatea celor dragi”.
 • În cadrul conceptului Brand prietenos si responsabil, compania a organizat, timp de 6 săptămâni Caravana+, prin care s-a facilitat accesul la imunizare Covid-19 a 420 de persoane din mediul rural.
 • Sanygel® – gel dezinfectant pentru maini – un nou produs biocid fabricat de Antibiotice.
 • Compania pune pe piață un nou produs – Ertapenem Atb® 1g – un antibiotic din clasa carbapenemelor, sub formă de pulbere pentru soluție perfuzabilă.
 • Antibiotice câștigă, pentru al doilea an consecutiv, licitația organizată de autoritățile sanitare din Marea Britanie și Tara Galilor pentru 5 produse antiinfectioase injectabile.
 • Se fac primele teste de calificare a instalațiilor de preparare industrială pe toate cele patru linii de fabricație din noua secție de produse topice.