ZF Health & Pharma Summit ’23 | Între performanţă şi supravieţuire în Sănătate

Antibiotice Iaşi, cel mai important producător român de medicamente generice, pregăteşte o investiţie de aproape 200 milioane lei în extinderea portofoliului de produse, dintre care 85 milioane lei reprezintă finanţare din partea statului român, a spus Ioan Nani, directorul general al companiei, prezent în cadrul evenimentului  ZF Health & Pharma Summit ’23.

Există o investiţie pe care statul a văzut-o necesară pe platforma de la Iaşi. Ne-am calificat şi am atras acest fond de investiţii. Noi trebuie să aducem jumătate. Lucrăm cu Banca Europeană de Investiţii, dar şi cu alte două bănci din România pentru a semna în această toamnă o finanţare importantă pentru a susţine extinderea portofoliului de produse. Din partea Ministerului de Finanţe am atras o finanţare de 85 milioane lei şi încă 100 milioane de lei urmează să vină din fonduri susţinute de companie. În total, valoarea proiectului care urmează să fie gata în următorii 3-4 ani va ajunge la aproape 200 milioane lei şi va consolida o parte nouă de portofoliu, respectiv soluţiile sterile injectabile”, a spus Ioan Nani.

Alte declaraţii:

♦ 2023 este un an în care piaţa se consolidează după perioada 2020-2021. Asistăm la o maturizare. Sigur, mai asistăm la o anumită stabilitate în Ministerul Sănătăţii la Agenţia Naţională a Medicamentului, lucru care, implicit, va duce la maturizare şi la o conduită mai orientată spre piaţă.
♦ Am făcut investiţii de peste 120 milioane de euro în ultimii 25 de ani în companie pentru a o aduce la un stadiu de platformă modernizată, iar apoi am reluat investiţiile strategice. Acum doi ani am pus în funcţiune o capacitate nouă de produse topice, o investiţie de peste 25 milioane de euro.

♦ Acum avem un proiect pentru următorii 8-10 ani – The Future Together – în care vrem să atragem partenerii noştri. Este un program foarte generos de investiţii şi de dezvoltare de pieţe. Peste 400 milioane lei vor fi investiţi în următorii 6-7 ani în câteva proiecte mari, dintre care unele vizează dezvoltarea de noi forme farmaceutice, iar altele sunt proiecte de sustenabilitate, de protecţia mediului şi de reducere a amprentei de carbon. În acelaşi timp, pentru a ne produce singuri energia electrică necesară pentru jumătate din consumul platformei industriale.
♦ Valorificăm la maximum potenţialul intelectual şi uman, mai ales din zona de nord-est a ţării. Investim mult în cercetare, în cercetarea aplicativă, unde avem peste 200 de locuri noi de muncă. Avem programe şi proiecte speciale cu universităţile de profil din zona noastră pentru a atrage tineri valoroşi.

♦ Potenţialul de consum al românilor este important. Prindem un trend internaţional. Nicio ţară nu încearcă să-şi producă la maximum tot ce este necesar pentru consumul propriu. O parte dintre noi investim mult şi în pieţele internaţionale. Afacerea se duce pe mai multe pieţe, într-un echilibru determinat de specificul producţiei pe care o faci şi de potenţialul afacerii.
♦ Antibiotice Iaşi vine să securizeze tratamentele beta-lactamice injectabile (forme solide orale, forme injectabile) unde are o pondere de peste 80% din piaţă. Apoi, investeşte ca să aducă şi soluţii sterile injectabile pentru a completa paleta de produse. Vine să consolideze tradiţia şi experienţa în producţia produselelor topice. Peste 32% din producţia formelor topice este generată de noi. Prin dublarea capacităţii tindem să creştem producţia şi, implicit, consumul produselor româneşti în piaţa farmaceutică. Investim mult în cardiovasculare, a crescut mult ponderea lor în  portofoliul nostru.

ZF Health & Pharma Summit '23

♦ În ultimii 2-3 ani, Antibiotice şi-a crescut exportul în Comunitatea Europeană în fiecare an cu cel puţin 25%/an. Structura noastră de produse este fezabilă consumului din spitale, dar nu numai.

♦ În America am intrat pe injectabile, în Europa de vest pe tratamente injectabile şi topice, în Asia, respectiv Vietnam, creştem tot pe medicamentaţia pentru spitale, iar acum suntem prezenţi în ţările nordice din Europa unde ne prezentăm la primele licitaţii şi dezvoltăm primele parteneriate locale. Suntem orientaţi oriunde piaţa primeşte produsele noastre.

♦ În perspectivă am pus bazele şi vom dezvolta centrul Inova a+, care va fi cel mai amplu centru de cercetare pentru produse farmaceutice din România și pentru care ne pregătim să investim în perioada 2023-2030 peste 85 milioane euro.

♦  Continuăm investiţiile pentru produsele topice sterile, flux pentru pulberile sterile, centrul Inova a+ şi investiţii în sustenabilitate.

♦  Antibiotice estimează că în 2030 va ajunge la o cifră de afaceri de 250 milioane euro,  dublă faţă de cea din prezent, prin creşterea capacităţilor de producţie şi dublarea producţiei în România.

Video ZF Health & Pharma Summit ’23:

Vezi toate noutatile ▸