Istoric

La Antibiotice suntem dedicați îngrijirii sănătății oamenilor, oferind medicamente generice de calitate recunoscută. Urmărindu-ne cu consecvență țintele am ajuns în al 68-lea an de existență cel mai important producator de medicamente generice și un brand cu tradiție, recunoscut în România.

2020

În contextul pandemiei cu COVID-19, Antibiotice susține sistemul sanitar din România prin reintroducerea în fabricație a două produse (Paracetamol și Novocalmin) destinate tratamentului COVID-19 și asigură spitalelor antibiotice injectabile pentru tratamentul asociativ al infecțiilor complicate determinate de virusul SARS-CoV-2.

Compania câștigă licitația organizată de Comisia Europeană pentru unul dintre cele mai utilizate antibiotice în tratamentul pentru COVID-19: AmoxiPlus® și pătrunde pe piețele SUA și UK cu noi medicamente asociate COVID-19.

2021

Antibiotice înființează un centru de vaccinare în cadrul propriului Centru de Cercetare-Dezvoltare, prin care facilitează membrilor comunității vaccinarea pe timp de pandemie. De asemenea, organizează timp de 6 săptămâni Caravana+, prin care oferă accesul la imunizare împotriva COVID-19 pentru sute de persoane din mediul rural.

Responsabilitatea față de comunitate și angajați a fost recompensată la Gala Romanian CSR Awards 2021 prin acordarea a două premii pentru proiectele „Solidari cu sistemul de sănătate” și „Avem grijă de sănătatea celor dragi”.

Compania își consolidează exporturile de produse antiinfecțioase injectabile în Europa ca urmare a câștigării pentru al doilea an consecutiv a unei licitații în valoare de 11 milioane de euro organizată de autoritățile sanitare din Marea Britanie și Țara Galilor.

Privind în timp, apreciem că avem deja o mare capabilitate de a dezvolta o moleculă până la medicamentul pe care-l aducem în piață. În perioade dificile ne-am mobilizat cu maximă operativitate, empatizând profesional cu piața și cu lupta pentru refacerea stării de sănătate a oamenilor greu încercați. Am fost solidari față de semeni, față de sistemul medical românesc și, nu în ultimul rând, față de pacienții și partenerii noștri, declara ec. Ioan Nani, Director General Antibiotice, Vicepreședinte al Consiliului de Administrație.

2023

Banca Europeană de Investiții și Antibiotice și-au unit forțele în vederea dezvoltării producției locale de medicamente. Acordul de împrumut în valoare de 25 de milioane de euro sprijină finanțarea realizării unei capacități de producție, ambalare și depozitare de ultimă generație, facilitând astfel dezvoltarea de noi linii de producție, a digitalizării, precum și de capacități de cercetare-dezvoltare. Împrumutul BEI reprezintă un sfert din costul total al investiției de 95,4 de milioane de euro.

Antibiotice obține o nouă finanțare nerambursabilă pentru investiția într-o capacitate de producție a energiei electrice din surse regenerabile, obținută din fonduri PNRR.

Antibiotice obține acordul pentru finanțarea proiectului „Capacitate de producție, ambalare și depozitare produse sterile, soluții și topice”. Valoarea totală a proiectului este de 200.101.617 lei, din care ajutorul de stat este în valoare de 85.002.772 milioane lei, restul fiind asigurat din resurse proprii.

Compania Antibiotice, cel mai important producător farmaceutic cu capital românesc, devine membru în Coaliția România Sustenabilă, prima platformă pentru dezvoltare durabilă înfiinţată de Ambasada Sustenabilităţii în România (ASR), o iniţiativă privată, apolitică, recunoscută oficial ca partener și facilitator de dialog pe teme de sustenabilitate al Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă (DDD) din cadrul Guvernului României.

2022

În contextul crizei războiului din Ucraina, Antibiotice fabrică pentru toată populația României, în timp record, comprimate cu iodură de potasiu de 65 mg necesare în cazul unui atac nuclear și oferă sprijin populației ucrainene, constând în medicamente de strictă necesitate.

Antibiotice inaugurează cea mai modernă fabrică de produse farmaceutice topice solide și semisolide din Europa – o investiție totală de 20 de milioane de euro –  și obține certificarea Good Manufacturing Practice pentru noul site din partea Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România.

Antibiotice, una dintre primele societăți pe acțiuni din România prezente pe piața de capital, aniversează 25 de ani de la Listarea la Bursa de Valori din București (BVB). Transparența comunicării cu investitorii și calitatea raportărilor financiare au fost recompensate cu premiului I din partea publicului investitor și nota 10 în clasamentul VEKTOR, pentru al 3-lea an consecutiv, clasament alcătuit de Asociația pentru Relații cu Investitorii la Bursa din România.

1955 – 1959

În luna decembrie 1955 lua ființă prima fabrică din România și din sud-estul Europei care producea penicilina descoperită de Alexander Fleming. Construită la Iași în perioada 1953-1955, compania purta numele de Fabrica Chimică nr. 2 Iași. Patru ani mai târziu, intră în funcțiune secția de fabricație a streptomicinei și se obțin primele forme finite de medicamente sub formă de unguente, creme și supozitoare. Fabrica Chimică nr. 2 Iași își schimbă denumirea în Fabrica de Antibiotice.

1960 – 1977

Sunt dezvoltate fluxurile tehnologice de fabricare a substanțelor active (eritromicină, oxitetraciclină, tetraciclină, grizeofulvină, sinerdol, lizină). Antibiotice devine în această perioadă singurul producător de produse sterile pentru uz parenteral (injectabile) din România. Obținerea în anul 1977 a autorizării acordate de organismul regulator american Food and Drug Administration pentru fluxul de streptomicină deschide porțile pieței internaționale.

1977 – 1989

În anii ’80 Antibiotice exporta deja 50% din producția realizată. Substanțele active fabricate la Iași deveneau astfel componenta de bază pentru o gamă largă de medicamente fabricate de producători atât din țară, cât și din întreaga lume. În aceeași perioadă au fost înregistrate 44 de brevete de invenții în domeniul farmaceutic și au fost aplicate în procesul de fabricație circa 600 de inovații tehnologice.

1990

Antibiotice devine societate comercială pe acțiuni și preia patrimoniul fostei Întreprinderi de Antibiotice Iași (conform HG nr. 1200 din 12 noiembrie 1990).

Ca urmare a modificărilor survenite la nivel macroeconomic, conducerea companiei Antibiotice reorientează producția de medicamente. În portofoliul firmei, produsele finite câștigă astfel locul principal, substanțele active fabricate în această perioadă fiind utilizate pentru dezvoltarea de noi forme farmaceutice. În scurtă vreme, se introduc în producție peste 30 de produse farmaceutice care plasează compania ieșeană în topul producătorilor de antiinfecțioase din România.

1993 – 1997 

În această perioadă se fac investiții majore de peste opt milioane de euro în scopul retehnologizării și achiziției de echipamente moderne și competitive.

Antibiotice urcă în topul primilor cinci producători mondiali de penicilină și derivați de penicilină. Antibiotice fabrică primele medicamente sub formă de comprimate, iar Ampicilina și Oxacilina sunt primele capsule obținute pe fluxul de produse penicilinice.

1997

Acțiunile Antibiotice (simbol ATB) sunt tranzacționate la categoria I a Bursei de Valori din București. Compania implementează un sistem performant de asigurare a calității ce implică controlul strict al proceselor de fabricație.

1999

Antibiotice devine primul producător de medicamente din România care obține certificatul de bună practică de fabricație (GMP) a fluxului de pulberi pentru medicamente injectabile.

2000 – 2004

Investițiile continue în cercetare, instruirea oamenilor, calitate, precum și în modernizarea fluxurilor de fabricație și a spațiilor de lucru au făcut din Antibiotice o companie profitabilă, dinamică, cu o creștere economică sănătoasă.

Fluxul de producție a Nistatinei obține autorizarea FDA, ceea ce permite exportul acestei substanțe active în Statele Unite ale Americii. Antibiotice se poziționează ca producător de top la nivel mondial. Nistatina devine cel mai important produs destinat exportului.

2005

Antibiotice înregistrează un important salt al indicatorilor economici – profit și cifră de afaceri, rod al investițiilor și politicii de management din ultimii 5 ani -, și implementează un sistem de management prin obiective, destinat creșterii performanței companiei la toate nivelurile.

În același an, la aniversarea unei jumătăți de secol, este lansată o nouă identitate de brand (un nou logo și un nou slogan corporatist) pentru a comunica și la nivel vizual modernizarea companiei și schimbările structurale pe care le-a parcurs în ultimii ani.

Clipboard

Anul 2005 rămâne important în viața companiei noastre și din motivul că am obținut Certificatul de Conformitate cu Farmacopeea Europeană pentru substanța activă Nistatină, am pus în funcțiune trei noi fluxuri de fabricație pentru secția Capsule și am început o investiție importantă în infrastructura de cercetare a companiei, și anume un modern Centru de Evaluare a Medicamentului.

(Raport Anual 2005, cap. Mesajul Președintelui CA, ec. Ioan Nani)

2006

Un an mai târziu, în urma unei investiții de un milion de euro, se inaugurează Centrul de Evaluare a Medicamentului (CEM), o unitate clinică de cercetare în cadrul căreia se desfășoară studii clinice fără beneficiu terapeutic (studii de fază I și studii de bioechivalență). CEM este cerfificat GLP (Bună Practică de Laborator) și autorizat de Ministerul Sănătății.

2007

Antibiotice obține recunoașterea implementării Sistemului de Management Integrat (calitate, mediu, sănătate și securitate în muncă) conform cerințelor standardelor EN ISO 9001:2008, EN ISO 14001:2004, respectiv OHSAS 18001:2007, fiind prima companie farmaceutică românească cu această performanță.

De asemenea, „urmând trendul de dezvoltare a pieței farmaceutice, Antibiotice a continuat să își diversifice portofoliul, abordând segmentul produselor cardiovasculare, cel destinat produselor dermatologice și, în plus, a demarat cercetarea produselor generice antidiabetice și cele aparținând clasei sistem nervos central. Acești pași sunt parte integrantă a strategiei de repoziționare a companiei într-un producător complex de medicamente care produce mai mult decât antibiotice!” (Raport Anual 2007, cap. Mesajul Președintelui CA, ec. Ioan Nani)

Tot în 2007 s-a finalizat investiția într-o instalație ecologică de incinerare a deșeurilor care, alături de stația modernă de epurare a apelor uzate, reduc semnificativ impactul activităților companiei asupra mediului înconjurător.

2009

Antibiotice continuă să atingă ținte economico-financiare în creștere care o mențin pe locul 4 în topul producătorilor de medicamente generice din România, în condițiile în care criza economică mondială persistă. Strategia în piață a companiei este orientată spre dezvoltarea afacerilor externe (obține autorizarea FDA pentru livrarea de medicamente injectabile în Statele Unite ale Americii, crește numărul de produse la export și a parteneriatelor internaționale) ca răspuns la necesitatea eficientizării afacerii și reducerii dependenței de piața internă. Drept urmare, Asociația Națională a Exportatorilor și Importatorilor din România (ANEIR) desemnează Antibiotice ca fiind cea mai dinamică firmă de export în domeniul medicamentelor.

Totodată, orientarea spre cunoaștere și inovare este inclusă în direcția de acțiune a companiei, fiind văzută ca instrument indispensabil depășirii crizelor. „Antibiotice continuă să meargă spre adevăratul său Nord, adică spre cunoaștere și inovare (.…). Vor putea depăși cu succes aceste vremuri tulburi doar organizațiile care vor continua să investească în cercetare, inovare, formare de noi angajați și dezvoltarea de noi produse.” (Raport Anual 2009, cap. Mesajul Președintelui CA, ec. Ioan Nani)

2010 – 2011

Antibiotice obține autorizare FDA pentru fluxul de fabricație a penicilinelor sub formă de pulberi injectabile și livrează primele medicamente finite pe piața SUA unde era prezentă doar cu substanța activă Nistatină.

Pornind de la orientarea spre cunoaștere, compania demarează proiectul „Școala de vară a+”, destinat dezvoltării profesionale a propriilor angajați, cât și atragerii de viitori specialiști în domeniile cercetării, controlului calității și producției de medicamente.

Compania își continuă investițiile în tehnologia de fabricație (crește capacitatea de obținere a formelor solide orale comprimate), cât și în domeniul cercetării, finalizând investiția într-un Centru modern de Cercetare – Dezvoltare care-i permite creșterea ritmului de înnoire a produselor din portofoliu. Totodată, compania lansează în piață primele medicamente destinate afecțiunilor Sistemului Nervos Central.

Antibiotice a ajuns în stadiul în care dispune de know-how, capacități de cercetare, dezvoltare și inovare care îi permit să relaționeze, la un înalt nivel, cu parteneri importanți de pe tot globul. (….) În noul context de după criză, Antibiotice va trebui să renască mai puternică și pregatită să răspundă provocărilor noii realități.

(Raport Anual 2010, cap. Mesajul Președintelui CA, ec. Ioan Nani)

2012

Antibiotice continuă să își extindă portofoliul în acord cu tendințele pieței și se alătură producătorilor de oncologice. Totodată, compania devine prima firmă din Europa precalificată de Organizația Mondială a Sănătății pentru gama de medicamente antituberculoase. În scopul stimulării inovației, demarează proiectul „Ideile nu costă”, destinat colectării de idei și soluții provenite de la angajați pentru eficientizare activități și valorificarea creativă a noilor oportunități. Paralel, sunt definite liniile de dezvoltare strategică pentru perioada 2012-2016.

Vom continua să acționăm pentru a internaționaliza afacerea, pentru a adapta resursa umană la orientarea strategică a companiei noastre, pentru a reduce costurile de operare și lua măsuri speciale în vederea protejării capitalului de lucru. Sunt convins că (..) astfel Antibiotice va reconfirma că merită să fie în galeria celor mai recunoscute branduri din industria farmaceutică românească și o companie de încredere pentru numeroșii săi parteneri, din toate zonele lumii.

(Raport Anual 2012, cap. Mesajul Președintelui CA, ec. Ioan Nani)

2013 – 2014

În concordanță cu obiectivele de dezvoltare, se realizează investiții în două laboratoare de control al calității, în tehnica de laborator și un depozit nou destinat materiilor prime și materialelor pentru producție.

Antibiotice își extinde portofoliul tradițional de antiinfecțioase, asimilând primele carbapeneme, își diversifică portofoliul de produse dermatologice, cel destinat sistemului nervos central, dar și oferta de produse pentru profilaxie și creșterii calității vieții (suplimente alimentare și medicamente fără prescripție).

Ca urmare a reavizării FDA pentru fluxurile de Nistatină și pulberi sterile injectabile (2013), precum și a creșterii competitivității, Antibiotice preia locul I la producția mondială a substanței active Nistatină și înregistrează primul export de Nafcilină pe piața americană. Totodată, își extinde prezența pe piața externă, deschizând o reprezentanță în Republica Moldova și un punct de lucru în Serbia.

Extinderea prezenței pe piețele externe și dezvoltarea de noi parteneriate reprezintă o direcție strategică, așa cum o arată și evoluția cifrei de afaceri în ultimii cinci ani, care a crescut de la 13 milioane USD în anul 2009, la 25,6 milioane USD în anul 2014, respectiv cu 97%. (….) După Republica Moldova și Serbia, sunt avute în vedere noi reprezentanțe pe piețe emergente din zona Americii Latine și Asiei de Sud-Est, piețe pe care produsele Antibiotice au un potențial important de creștere.

(Raport Anual 2014, cap. Mesajul Directorului General,  ec. Ioan Nani).

2015

Antibiotice primește reaprobarea US FDA (Food and Drug Administration din Statele Unnite) pentru produsele finite injectabile (sterile) și substanța activă Nistatină.

Antibiotice obține două medalii de aur și premiu la secțiunea Medicină la EUROINVENT 2015, cea mai mare expoziție de invenții, proiecte și cercetări din sud-estul Europei.

 

 

 

Pe 11 decembrie 2015, Antibiotice aniversează 60 de ani de continuitate și performanță românească.

Compania Antibiotice se alătură campaniei de informare despre antibiotice care în 2015 s-a derulat sub sloganul „Antibioticele – folosește-le cu grijă!”

2017

Antibiotice Iași impune standardul de calitate pentru Nistatină la nivel mondial, United States Pharmacopeia (USP) acordă companiei noastre titulatura de standard de referință la nivel internațional, pentru substanța activă Nistatină.

Antibiotice participă pentru a 15-a oară la cea mai importantă manifestare a industriei farmaceutice mondiale – CPHI.

2016

Livrare record de produse injectabile pentru SUA (Nafcilină de 1 g și 2 g și Ampicilină de 500 mg, 1 g și 2 g).

Antibiotice deschide o reprezentanță comercială la Hanoi, Vietnam.

Demarează proiectului „Perform a+” ce se concentrează pe atragerea de personal specializat și de noi colaboratori către domeniul cercetare-dezvoltare. Proiectului este dedicat tinerilor studenți și rezidenți ai Facultății de Farmacie din cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” Iași.

Antibiotice obține certificarea „Strongest in Romania” 2016: o  companie responsabilă financiar, credibilă și solvabilă față de partenerii din țară și străinătate.

2018

Antibiotice lansează primul raport non-financiar 2017.

Compania Antibiotice obține locul al III-lea la Gala Romanian CSR Awards 2018, la categoria Parteneriat Intersectorial pentru proiectul „Bursele Știință și Suflet”.

Este deschisă cea de-a treia reprezentanță internațională în Kiev, Ucraina.

Se lansează programul de responsabilitate socială Antibioticele Mileniului III, care susține utilizarea judicioasă a antibioticelor în medicina umană și veterinară.