„Vaccinarea reporneşte businessul” – interviu ZF Pharma

„Cred că vom ieşi din această criză mai învăţaţi, mai antrenaţi pentru a putea preîntâmpina astfel de pandemii în viitor”

Într-un interviu publicat astăzi de Ziarul Financiar, Ioan NANI, director general Antibiotice, vorbește despre importanța vaccinării pentru continuarea activităților economice, îmbunătăţirea legislaţiei care să încurajeze producătorii români să investească și despre lecțiile ce trebuie învățate din această criză sanitară globală.
Imunizarea în faţa COVID-19 trebuie accelerată, însă principalul obstacol este capacitatea redusă a companiilor producătoare de a fabrica dozele necesare. Autorităţile s-ar putea implica prin sprijinirea industriei producătoare de medicamente pentru a încuraja investiţiile chiar în domeniul vaccinurilor.

Procesul de vaccinare trebuie accelerat pentru a ajunge la imunizarea unui număr cât mai mare din populaţie, iar principala lecţie pe care trebuie să o învăţăm din pandemie este nevoia unei industrii a producţiei de medicamente puternice, pregătită să facă faţă altor situaţii de criză, susţine Ioan Nani, directorul general al Antibiotice Iaşi, cel mai mare producător român de medicamente.

„Este esenţial să ne vaccinăm pentru a ne relua viaţa normală. Vaccinul este o primă condiţie pentru a ne gândi să ne reluăm o viaţă normală. Imu­nizarea naturală sau de masă a populaţiei s-a dovedit a fi un eşec în mai multe state. Vaccinarea rămâne singura condiţie pentru ca omenirea să îşi reia viaţa normală. Cred că vom ieşi din această criză mai învăţaţi, mai antrenaţi pentru a putea preîntâmpina astfel de pandemii în viitor“, a spus Ioan Nani.
Directorul general Antibiotice a precizat că mai multe ţări au probleme cu ritmul de vaccinare din lipsa capacităţii de producţie în site-urile de fabricaţie existente în acest moment, însă acest lucru arată nevoia de investiţii în producţia de medicamente.

Accelerarea vaccinării este o condiţie importantă pentru ca într-un orizont de timp de regulă cât mai scurt 60-70% din populaţie să fie imunizată. Multe ţări au o problemă cu ritmul de vaccinare. Este vorba şi de capacitatea companiilor producătoare de vaccin de a multiplica producţia.

„Ar fi bine dacă am învăţa din expe­rienţa altor ţări precum Franţa, Austria, India, care au scos la concurs fonduri (ajutoare de stat) pentru proiecte privind realizarea unor investiţii importante în sistemele naţionale în vederea producţiei de produse defici­tare. S-au calificat la aceste concursuri firmele care au avut proiecte fezabile pentru nevoile stra­tegice ale ţărilor respective. Şi la noi ar fi indicată o asemenea investiţie într-un flux pentru divizarea soluţiilor sterile care poate să aibă şi capacitate pentru divizarea vaccinurilor (umplerea flacoanelor)“, a mai spus Ioan Nani.

Angajaţii Antibiotice Iaşi şi-au arătat dorinţa de a se imuniza, încă de la începutul campaniei de vaccinare pentru etapa a doua, iar 50% dintre angajaţi s-au înscris iniţial pentru a primi vaccin. Este important ca în continuare, chiar şi după vaccin, oamenii să respecte măsurile de siguranţă, mai spune directorul Antibiotice.

Producţia de medicamente a fost printre puţinele domenii care au continuat să funcţioneze chiar şi în perioada stării de urgenţă, atunci când majoritatea companiilor şi-au închis activitatea temporar. În contextul în care mai multe ţări, inclusiv România, au închis graniţele pentru exporturi, iar cererea pacienţilor pentru medicamente a fost una în creştere, fabricile locale de medicamente au susţinut nevoia pacienţilor pentru produsele solicitate.

„Trebuie să creăm mecanisme prin care industria farma din România să poată investi. Hai să îmbunătăţim legislaţia şi să încurajăm producătorii români să investească şi să fie scutiţi de clawback pe perioada de recuperare a investiţiei, nu mai mult de 10 ani“, a spus Ioan Nani. în încheierea interviului acordat ediției de astăzi a Ziarului Financiar.

Vezi toate noutatile ▸