Palatul Patriarhiei, gazda unei conferinte despre medicina si spiritualitate

La Palatul Patriarhiei, in zilele de 19 si 20 aprilie, a avut loc o importanta conferinta medicala la care au participat specialisti din toata tara.

Aceasta manifestare se inscrie in seria evenimentelor initiate de Patriarhia Romana in „Anul omagial al Tainei Sfantului Maslu si al ingrijirii bolnavilor in Patriarhia Romana”, an care a fost declarat in Uniunea Europeana „Anul european al imbatrinirii active si solidaritatii intre generatii”.  Evenimentul cu titlul „Medicina si spiritualitate – o abordare multidisciplinara a pacientului virstnic”,  organizat in parteneriat de Patriarhia Romana si Antibiotice a fost o buna oportunitate de identificare a unor solutii optime pentru sanatatea pacientilor virstei a treia, astfel incat sa isi pastreze un rol activ in societate.

La evenimentul desfasurat pe 19 si 20 aprilie au participat peste 200 de medici de familie, medici specialisti, farmacisti si distinsi profesori universitari.
DSC_2436
Lucrarile conferintei au fost deschise de ec. Ioan Nani, Director General Antibiotice, care a subliniat contextul social si economic actual care cere asumarea unui rol umanitar si solidaritate intre cei implicati in realizarea unui act medical responsabil. Compania Antibiotice, prin implicarea in comunitate si sprijinirea specialistilor din lumea medicala in exercitarea profesiei, isi asuma, alaturi de Patriarhia Romana acest rol.

Dr. Rodica Tanasescu, presedinta Societatii Nationale de Medicina a Familiei, a continuat conferinta cu  o prezentare a principiilor de baza pentru prescrierea rationala a medicamentelor, particularizind pe tratamentul corect al durerii si alternativele generice in vindecarea sau ameliorarea acesteia. A urmat prof. dr. Dumitru Lupuleasa, presedintele Colegiului Farmacistilor din Rominia, care a aratat situatiile speciale ce pot apare in tratarea pacientilor virstnici, tinind cont ca ei sunt cei mai importanti consumatori de produse medicamentoase. De asemenea, dl. farmacist a accentuat rolul determinant pe care il are echipa multidisciplinara medic – farmacist – producator de medicamente, in beneficiul pacientului.

Dr. Mihaela Mosnegutu, Director Medical Antibiotice a prezentat particularitatile etapelor  pe care le parcurge medicamentul pana ajunge, de la substanta activa, la medicament, alaturi de munca riguroasa si laborioasa ce trebuie depusa. Dna doctor a subliniat, totodata, numeroasele cercetari ce stau in spatele intregului proces.

In deschiderea ofiDSC_2467ciala a conferintei, Preafericitul Parinte Patriarh Daniel a rostit un cuvant de binecuvantare in care a subliniat felul in care Biserica lucreaza alaturi de medici la vindecarea si ajutorarea celor aflati in suferinta. „Un medic bun, competent in stiinta si practica medicala, dar si statornic in respectul aratat demnitatii umane, devine un colaborator demn al lui Dumnezeu in arta ingrijirii sanatatii si apararii vietii umane”, a expus Preafericitul Parinte in cuvantul Prefericirii Sale.

Conferinta a continuat cu prezentari stiintifice a altor somitati din lumea medicala ca prof. dr. Daniela Bartos, prof. dr. Dan Prelipceanu, prof. dr. Eugen Tircoveanu, dr. Laurentia Gales, dr. Vasile Benea. Temele au fost diverse, de la rolul medicini de familie in diagnosticul precoce si supravegherea pacientului oncologic, prescrierea rationala a antibioticelor, riscul cardiovascular la pacientul varstnic si solutii terapeutice, pana la rolul medicului de familie in cadrul echipei pentru sanatate mintala.

Vezi toate noutatile ▸