La 65 de ani, Antibiotice Iași demonstrează că actul de responsabilitate și cultură este posibil, indiferent de asprimea vremurilor

Pe 1 decembrie 2020, cu ocazia Zilei Naționale a României, în luna în care aniversează 65 de ani de existență, compania Antibiotice a lansat Parcul Prieteniei a+, arc peste timp ce leagă organizația de prezent și de comunitate. Cu o suprafață totală de 25.000 mp, parcul  amenajat  în spațiul împădurit din exteriorul fabricii cuprinde o zonă cu peste 1000 de copaci și arbuști, gazon, alei pietonale și un spațiu de joacă modern. 

Lucrările de amenajare ale parcului au fost realizate în perioada martie – octombrie 2020 și au constat în montarea de instalații de irigații, amenajarea de spații verzi, plantare de pomi și arbuști, realizarea de alei pietonale, montarea de instalații de iluminat stradal și mobilier stradal. Parcul Prietenie a+ oferă acum o oază de relaxare pentru comunitate și salariați, fiind alcătuit din trei zone distincte: spațiu recreativ și de odihnă, loc de joacă modern pentru copii și un teren de sport.

Acest parc își are rădăcinile în anul 1955, când primii angajați ai fabricii au plantat o perdea forestieră care să asigure protecție față de șoseaua învecinată. Cu timpul, acești arbori au crescut, și odată cu ei s-a ridicat și fabrica de medicamente în care lucrează astăzi 1.400 de angajați. Încă de atunci, destinul acestei companii a inclus responsabilitatea față de semeni și față de comunitate. Parcul Prieteniei a+, pe care iată, îl inaugurăm în aceste vremuri dificile de pandemie, la aniversarea a 65 de ani, este o mărturie în acest sens, fiind un proiect de responsabilitate socială sub egida “Antibiotice – un brand prietenos” și un arc peste timp ce leagă originile companiei de prezent și viitor”, a declarat Ioan Nani, director general al Antibiotice.

Istoria redescoperită a fântânii de la Antibiotice

Cu ocazia lucrărilor de reamenajare a parcului, Antibiotice a restaurat, din fonduri proprii, și complexul statuar din piațeta existentă în fața intrării principale, sub atenta supraveghere a specialiștilor din cadrul Complexului Național Muzeal „Moldova” Iași. Această statuie, cunoscută în comunitate, a fost amplasată aici de la începuturile fabricii, numele autorului său fiind uitat de-a lungul anilor. Informații despre sculptorul complexului statuar au fost identificate recent în lucrarea „Monumente din municipiul și județul Iași. Ghid bibliografic”, autori Agrigoroaiei Elidia, Huțanu Georgeta, Kara I, Leibovici Paul, Moscovici Liviu, apărută în anul 1969. Aici se menționează faptul că fântâna din fața Fabricii Antibiotice este executată de sculptorul Constantin Baraschi, unul din cei mai importanți sculptori din România, din perioada interbelică.

Fântâna, monument de for public, este alcătuită dintr-un bazin, din mijlocul căruia se înalță un piedestal, pe care a fost montată statuia unei femei, purtând un costum popular.  La piciorul stâng al femeii este prezent un copil, ambele personaje privind cu tandrețe unul spre celălalt. Deși executată în perioada comunistă, această fântână nu poartă încărcătura simbolică specifică ideologiei politice din anii 1950-1960. Statuia susține și evocă tema maternității, sculptorul însuși manifestând un respect profund pentru mama sa și mame, în sensul general.

“Cu prilejul aniversării a 65 de ani de activitate, compania Antibiotice din Iași a mai făcut un cadou ieșenilor și iubitorilor de cultură de pretutindeni. Pe lângă medicamente de înaltă calitate a căror eficiență este unanim recunoscută, compania a restaurat monumentul de for public, operă a sculptorului Constantin Baraschi, din resurse proprii, după toate rigorile științifice, apelând la profesionalismul specialiștilor din cadrul Complexului Național Muzeal Moldova Iași, Centrul de Restaurare și Conservare – Restaurare a Patrimoniului Cultural. Efortul companiei este demn de toată lauda și aprecierea noastră, deoarece restaurarea s-a realizat în condiții dificile de criză sanitară, demonstrând astfel că actul de cultură este posibil indiferent de asprimea vremurilor”,  Bobi Apăvăloaei, cercetător științific la Academia Română – Filiala Iași, Centrul de Istorie și Civilizație Europeană.

Cine a fost sculptorul Constantin Baraschi?

Constantin Baraschi (1902-1966) a fost unul dintre marii sculptori ai României, cu o bogată activitate artistică, ce s-a bucurat din timpul vieții de recunoașterea semenilor. Acesta a studiat la București și la Paris, alături de profesori de renume, iar în anul 1937 i s-a decernat medalia de aur pentru sculptură la Expoziția Internațională de la Paris.

A fost profesor și rector la Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu”. A fost membru corespondent al Academiei Române. Este primul sculptor român autor al unui Tratat de Sculptură, publicat în două volume în anii 1962 și 1964.

 

Din opera vastă a acestui artist enumerăm câteva creații mai deosebite: Monumentul de la Kilometrul Zero al Bucureștiului, Aleea Cariatidelor/Restaurației cu Fântâna Modurei, basoreliefuri și altoreliefuri pe Arcul de Triumf. Activitatea lui Constantin Baraschi este legată și de orașul Iași. În anul 1938 a realizat statuia lui A. D. Xenopol, amplasată în fața Universității „Al. I. Cuza” iar între anii 1942-1943 a sculptat bustul lui P. P. Carp care se află în colecția Muzeului Național al Literaturii Române din Iași. În mod cu totul surprinzător, fântâna amplasată la intrarea principală din Antibiotice seamănă cu Fântâna Modurei din parcul Herăstrău din București, ambele având ca personaj o tânără femeie care poartă pe umăr un ulcior cu apă. Fântâna Modurei a fost creată în 1939 de Constantin Baraschi, în cinstea regelui Carol al II-lea, fiind un omagiu adus unei românce, pe nume Maria Mudura.

Din acest motiv, analiza istoriei Fântânei de la Antibiotice va trebui continuată în variate fonduri de arhivă.

Film Parcul Prieteniei a+

Jurnalul regional TVR Iasi

Vezi toate noutatile ▸