Scoala de Vara a+ – Compania Antibiotice isi instruiește viitorii specialisti

Cea mai recenta editie a proiectului Scoala de vara a+ derulat de compania Antibiotice a inregistrat un succes notabil. Deja de notorietate in mediul academic local, evenimentul a atras anul acesta 30 de absolventi si studenti de la farmacie, biologie, chimie, inginerie chimica si protecția mediului. Selectati in prealabil dupa media anilor de studiu si recomandari, tinerii au urmat in luna iulie un program complex de instruire oferit de specialisti experimentati ai companiei. Participantii au dobandit un set de cunostinte specifice privind asigurarea si controlul calitatii in industria farmaceutica, cercetare clinica, farmacovigilenta, biotehnologii si procese biologice, tehnici farmaceutice si metode analitice, precum si noțiuni de proprietate intelectuala.

Ca si la edițiile precedente, reprezentantii companiei au remarcat interesul tinerilor pentru includerea in program, cat si apetitul celor selectati pentru cunoasterea particularitatilor unei companii farma de talia Antibiotice, practicilor si rigorilor caracteristice industriei. Pentru cei mai multi dintre absolventi, programul a constituit un prilej inedit de a accesa informatii noi, de natura sa imbogateasca bagajul de cunostinte teoretice acumulat in contextul universitar. „In urma participarii la Scoala de vara a+, am dobandit foarte multe cunostinte noi, printre care ce este farmacovigilenta, studiile de bioechivalenta si etapele prin care este pus pe piata un medicament generic. Subiectele propuse au fost foarte interesante. Mi-au placut in mod special cele despre controlul calitatii, cu care m-am identificat cel mai bine.”, a mentionat spre exemplu Madalina Agape, absolventa din 2018 a Facultatii de Inginerie Chimica si Protectia Mediului a Universitatii Tehnice “Gh. Asachi” Iasi.

Intre aspectele cu caracter de noutate invatate de participanti s-au numarat distinctia dintre un medicament generic si unul de referinta, in conditiile unui efect terapeutic similar, dar si intelegerea complexitatii ce guverneaza activitatea unui producator farma competitiv pe piata internationala. Dupa cum observa un alt cursant, „O companie din Romania se poate ridica la standarde internationale cu foarte multa munca si perseverenta”. Viitorii specialisti instruiti de expertii Antibitioce SA au apreciat atat continutul informational cat si „disponibilitatea si caldura” manifestate de lectori. Increderea creata in cadrul interactiunii directe s-a reflectat, de altfel, si in feedback-ul pozitiv oferit de un participant care a opinat: „Trebuie sa ai incredere ca oamenii care lucreaza in compania producatoare de medicamente pun suflet, cunostinte si efort pentru ca siguranta pacientului sa fie pe primul plan”.

Derulat cu succes pentru al 9-lea an consecutiv, proiectul educational are drept obiectiv identificarea de tineri specialisti in aceste domenii cheie si familiarizarea acestora, chiar de pe bancile facultatii, cu procesele si reglementarile specifice industriei farma. Cele 9 editii derulate pana in prezent au inregistrat circa 350 de participanti, dintre care peste 10% au devenit ulterior membri ai echipei Antibiotice SA. Compania va continua demersul proactiv de identificare si instruire a viitorilor specialisti, in contextul in care tendintele din mediul academic si de pe piata muncii indica o contractie semnificativa a bazinului specific de talente.

„Scoala de vară a+” este organizatA IncepAnd cu anul 2010, impreuna cu parteneri academici de prestigiu – Universitatea de Medicina si Farmacie „Grigore T. Popa”, Universitatea „Al. I. Cuza” si Universitatea „Gh. Asachi” din Iasi.

 

 

Vezi toate noutatile ▸