Ziua Mondiala de Lupta impotriva Tuberculozei – 24 martie 2018

Tu ce stii despre tuberculoza?

Tuberculoza este boala infectioasa produsa de Mycobacterium tuberculosis, mentionata inca din antichitate (undeva intre secolul XVII-XVI ien).

Ziua mondiala de lupta impotriva tuberculozei este marcata in fiecare an la 24 martie, zi in care, in anul 1882, Robert Koch anunta descoperirea bacilului care provoaca tuberculoza (Mycobacterium tuberculosis).

Conform datelor Organizatiei Mondiale a Sanatatii, tuberculoza este prima cauza de deces printr-o boala infectioasa și printre primele cauze de deces prin orice boala la nivel mondial.

Astazi, se considera ca o treime din populatia globului este deja infectata cu Mycobacterium tuberculosis, dar doar un mic procent din persoanele infectate fac boala tuberculoza (persoanele cu un sistem imunitar deficitar au un risc mai mare de a se imbolnavi de tuberculoza).

Tuberculoza este o boala care poate fi vindecata

Tratamentul standard al tuberculozei asociaza concomitent 4 medicamente antiinfectioase (rifampicina, isoniazida, pirazinamida, etambutol) luate sub stricta supraveghere medicala, timp de 6 luni.

O forma complicata a tuberculozei este tot mai frecvent mentionata la nivel international: tuberculoza multidrogrezistenta (MDR-TB) caracterizata prin rezistenta la minim 2 din cele 4 medicamente standard (de linia I) utilizate in tratamentul tuberculozei. In aceste situatii, tratamentul este de mult mai lunga durata (pana la 18 luni) si necesita si alte medicamente.

Se estimeaza ca la nivel mondial 53 de milioane de vieti au fost salvate in perioada 2000-2016 datorita tratamentului medicamentos eficient al tuberculozei.

In Romania tratamentul tuberculozei este gratuit, se desfasoara conform Strategiei Nationale de Control a Tuberculozei 2015-2020 si se realizeaza prin Programul National pentru Preventia, Supravegherea si Controlul Tuberculozei.

Antibiotice SA are in portofoliu șapte medicamentele esentiale pentru tratamentul tuberculozei (toate medicamentele pentru tratamentul standard si o parte din medicamentele pentru tuberculoza multidrogrezistenta):

Pe 24 martie 2018, cand se marcheaza Ziua Mondiala de Lupta impotriva Tuberculozei Antibiotice considera ca cel mai important demers pentru eradicarea tuberculozei este colaborarea.

De aceea, Antibiotice se alatura activ tuturor factorilor implicati in Programul National de Prevenire, Supraveghere si Control al TBC in Romania: Ministerul Sanatatii, Agentia Nationala a Medicamentului si Dispozitivelor Medicale, Asociatiile Pacientilor bolnavi de Tuberculoza, organizatiilor internationale, Organizatiei Mondiala a Sanatatii, alti producatori de medicamente, pentru a gasi o solutie viabila pe termen lung.

Vezi toate noutatile ▸