Profit net in crestere cu 15% in trimestrul I 2015

Astazi, 15 mai 2015, compania Antibiotice SA (simbol ATB) a remis Bursei de Valori Bucuresti raportul cuprinzand rezultatele economico-financiare dupa primele 3 luni ale anului 2015.
Conform rezultatelor financiare comunicate Bursei de Valori Bucuresti, profitul net, a inregistrat o evolutie pozitiva, atingand valoarea de 6,06 milioane lei, in crestere cu 15% comparativ cu aceeasi perioada a anului 2014.

Veniturile din vanzari – crestere cu 3% peste Bugetul de Venituri si Cheltuieli-2015

Obiectivele prioritare in perioada analizata au fost cresterea vanzarilor in piata (iesirea produselor Antibiotice SA din distributie), indicator care a inregistrat o valoare de 73,1 milioane lei, in crestere cu 7,3%, comparativ cu trimestrul I 2014, cand a fost de 68,1 milioane lei, precum si cresterea vanzarilor din farmacii catre pacienti care au evoluat cu 26,5% comparativ cu perioada similara a anului trecut.
Ca urmare, diminuandu-si stocurile din piata, societatea si-a putut realiza productia pe cele 8 fluxuri de fabricatie, astfel incat, incepand cu trimestrul II, sa fie create premisele pentru reluarea trendului de crestere a cifrei de afaceri.

Veniturile din vanzari (cifra de afaceri neta) in valoare de 52,6 milioane lei inregistreaza o crestere cu 3% fata de cifrele estimate in bugetul de venituri si cheltuieli pentru primul trimestru.
Acest trend a fost determinat in principal de produsele care apartin urmatoarelor clase terapeutice: antiinfectioase de uz sistemic (+14,3%), sistem nervos central (+35%), antineoplazice (+8%) si aparat respirator (+39%). Totodata, s-a urmarit promovarea medicamentelor noi, valoroase terapeutic, cu o pondere semnificativa in vanzari in anii urmatori.

Portofoliu largit

In primul trimestru al anului 2015, societatea si-a completat portofoliul existent cu 3 produse din clasa cardiovasculare si un produs din clasa antiinfectioase de uz sistemic.
In perspectiva sustinerii vanzarilor pentru anul 2015, in trimestrul I 2015, societatea a obtinut un numar de 5 reautorizari pe piata interna si un APP (autorizatie de punere pe piata) pe piata externa. S-a finalizat procedura de autorizare descentralizata (DCP) a unui nou produs din clasa SNC in diverse tari membre ale UE.

In anul 2015 vor fi initiate cercetari pentru 20 de produse farmaceutice noi, cercetari care vor permite diversificarea portofoliului companiei pe termen scurt si mediu.
Compania Antibiotice continua sa isi consolideze pozitia pe segmentul produselor antiinfectioase (pentru care detine locul intai in piata medicamentelor antiinfectioase generice) si se afirma ca producator a unor noi medicamente, valoroase terapeutic si de interes pentru sistemul sanitar romanesc, din ariile tract digestiv, sistem nervos central si cardiovascular.

Vanzari pe pietele internationale in valoare 5,7 milioane $

Exportul a generat cresterea vanzarilor de produse finite care au fost cu 8% mai mari decat in primul trimestru al anului trecut.
Tot in aceasta perioada, a fost negociat un nou contract de distributie pe piata SUA, cu unul dintre cei mai importanti jucatori pe piata produselor injectabile. Acest contract se va concretiza in livrari comerciale in a doua jumatate a anului 2015.
De asemenea, au fost demarate noi proiecte de colaborare pentru piete din Europa, Federatia Rusa si zona CSI, Asia de Sud-Est si Orientul Mijlociu. Proiectele vizeaza toate formele farmaceutice fabricate de compania Antibiotice: injectabile, comprimate, capsule, produse semisolide. De asemenea, compania analizeaza posibilitatile de crestere in zona Africii, piete care inregistreaza ritmuri de crestere superioare comparativ cu pietele dezvoltate.

Pentru Nistatina, substanta activa, cresterea inregistrata in primul trimestru al anului 2015 fata de aceeasi perioada a anului 2014, a fost de aproximativ 2%, Antibiotice mentinandu-si pozitia de lider mondial pentru acest produs, cu o cota de 45% din piata mondiala.

Strategia companiei pentru Nistatina, vizeaza valorificarea superioara a produsului prin cresterea prezentei pe pietele reglementate, care ofera conditii superioare de comercializare din punct de vedere al preturilor de valorificare. In acest sens, in anul 2015 sunt asteptate noi autorizari catre utilizatori finali importanti din punct de vedere al volumelor anuale consumate pe piata din SUA, cu un impact pozitiv semnificativ in ceea ce priveste rentabilitatea produsului.
Pe langa obiectivul de a ajunge ca piata SUA sa fie cea mai mare piata de desfacere pentru Nistatina in 2015, compania Antibiotice isi propune cresterea prezentei pe pietele din Europa si din America de Sud (Brazilia) cu un impact pozitiv in valorificarea superioara a Nistatinei substanta activa.

Persoanele interesate de informatii suplimentare pot consulta Raportul pentru trimestrul I 2015, pe site-ul Bursei de Valori Bucuresti (www.bvb.ro), al Autoritatii de Supraveghere Financiara  (www.asfromania.ro) sau pe pagina web a companiei Antibiotice SA, sectiunea „Investitori – Raportari financiare – 2015, 3 luni”
( www.antibiotice.ro ).

Vezi toate noutatile ▸