Antibiotice si-a atins tinta de profit prognozata pentru semestrul I 2015

Veniturile din vanzari ale companiei Antibiotice in prima jumatate a anului 2015 au inregistrat valoarea de 132,39 milioane lei, in crestere cu 1% in comparatie cu nivelul valorii planificate in Bugetul de Venituri si Cheltuieli. Profitul brut inregistrat in primele 6 luni ale anului a atins valoarea de 16,6 milioane lei, valoare bugetata la inceputul anului, iar profitul net a inregistrat nivelul de 15,3 milioane lei.

Daca valoarea taxei clawback inregistrata in primul semestru din 2015 ar fi fost la nivelul anului trecut, profitul brut al perioadei ar fi atins 23,1 milioane de lei, superior cu 1,2 milioane de lei in comparatie cu primul semestru din 2014.

Pentru primul semestru al anului 2015, Antibiotice si-a stabilit prin Bugetul de Venituri si Cheltuieli o valoare a vanzarilor cu 11,5% mai mica decat cifra realizata in anul 2014, pe fondul frânarii achiziţiilor realizate de farmacii in aşteptarea noilor preţuri la produsele cu prescriptie medicala, dar şi ca urmare a majorarii taxei clawback. Astfel, eforturile companiei au fost orientate spre reducerea stocurilor existente in farmaciilor şi spre vanzarea din distributie catre farmacii si spitale, in conditiile in care piaţa farmaceutica a stagnat sau chiar a regresat in consum.

Conform datelor Cegedim, la iesirile din farmacii si spitale, Antibiotice a inregistrat o crestere de 19% fata de perioada similara a anului trecut, de la 119,1milioane lei la 141,8 milioane lei, in timp ce piata care a inregistrat o crestere de doar 3,3%.
Faptul ca Antibiotice a redus stocurile din farmacii şi a atins şi ţintele de profit şi vânzari prevazute in BVC, ii confera condiţii favorabile pentru realizarea indicatorilor anuali estimaţi in Bugetul de Venituri si Cheltuieli.

Vanzarile pe pietele externe in primul semestru al anului 2015 au fost de 45,9 milioane lei, valoare similara cu cea realizata in prima jumatate a anului 2014.

In perspectiva imediat urmatoare, se aşteapta o majorare a exporturilor de Nistatina ca urmare a obţinerii avizului FDA de catre doi noi parteneri de pe piaţa SUA, dar şi a parteneriatelor noi pe produse finite. Antibiotice urmareşte sa-şi extinda exporturile pe piaţa asiatica, activitatea in Asia de Sud-Est urmând sa fie derulata printr-o reprezentanţa in Vietnam, dar şi in Africa subsahariana, printr-un parteneriat cu o companie din Etiopia in vederea comercializarii a 22 de produse in ţara şi regiune.

Dupa primele 6 luni ale anului 2015, compania ocupa locul 4 in topul companiilor de generice cu prescriptie medicala, cu o cota de piata de 8,48%. De asemenea, in cadrul pietei farmaceutice interne, societatea Antibiotice ocupa locul 13, cu o cota de piata de 2,33%, comparativ cu perioada similara a anului trecut cand compania detinea o cota de piata de 2,02%.

Vezi toate noutatile ▸