Cea mai bună piaţă la export pentru Antibiotice Iasi este SUA

„Ioan Nani, directorul general al producătorului de medicamente Antibiotice Iaşi: Nu contează cine a ieşit preşedinte în SUA, este o piaţă care are nevoie de medicamente, ei nu pot produce local tot ce au nevoie, nu îmi fac griji că s-ar putea schimba ceva pe această piaţă.

Ioan Nani, directorul general al producătorului de medicamente Antibiotice Iaşi, unul dintre cei mai mari jucători de pe piaţa de profil, spune că în primele nouă luni din acest an 30% din vânzări au fost asigurate la export, de SUA, Europa şi Asia, unde compania vinde de la produse injectabile, antiinfecţioase la creme, unguente, geluri sau comprimate.

„Cea mai bună piaţă la export pentru Antibiotice este SUA, care ne aduce 20% din vânzări. Vindem pe această piaţă zece tipuri de injectabile (penicilină, cefalosporine – din clasa betalactamice). Recent am câştigat o licitaţie prin care va trebui să livrăm 200.000 de flacoane injectabile de Ampicilină (brandul – n. red.). Aceste produse ajung în spitalele din SUA“, a spus pentru ZF Ioan Nani. Vânzările pe toate pieţele de export au crescut cu 30% în primele nouă luni.

Antibiotice Iaşi trimite peste Ocean, în spi­talele americanilor, Ampicilină de 500 mg, 1 gram şi 2 grame, dar şi Nafcilină de un 1 gram şi 2 grame, produse folosite pentru tratarea infecţiilor. Anul trecut, pe piaţa din SUA a fost autorizat un nou produs al Antibiotice, Ampicilina cu sulbactam 1,5 grame şi 3 grame, pulbere pentru soluţiile injectabile sau perfuzabile, ceea ce a contribuit la creşterea vânzărilor producă­torului din Iaşi pe această piaţă.

Nani mai spune că în SUA compania a ajuns la o cotă de 22% pe flacoanele de ampicilină injectabilă vândute în spitale, pe această piaţă fiind patru furnizori. „Nu contează cine a ieşit preşedinte în SUA, este o piaţă care are nevoie de medicamente, ei nu pot produce local tot ce au nevoie, nu îmi fac griji că s-ar putea schimba ceva pe această piaţă.“

Pe lângă produsele finite, Antibiotice Iaşi trimite peste Ocean, în SUA, şi nistatină (ca materie primă), folosită în industria de medicamente, dar şi în industria de dermatocosmetice. „Suntem cel mai mare furnizor de nistatină pentru SUA, dar şi lider mondial în producţia de nistatină. Noi folosim în produsele noastre doar 10% din nistatina produsă, de aceea restul o exportăm ca materie primă. În SUA avem doi mari concurenţi, de aceea nu pot oferi detalii legate de vânzările de nistatină.“ A doua cea mai bună piaţă la export a Antibiotice Iaşi este Europa, iar pe locul trei se situează ţările din Asia, unde compania vinde unguente, geluri, creme, produse cardiovasculare, supozitoare, comprimate.

În primele nouă luni din acest an, Antibiotice Iaşi şi-a crescut veniturile din vânzări cu 5%, până la 227 mil. lei, creşterea fiind susţinută de vânzările la export. Profitul net al companiei a crescut cu 22% iar datoriile curente s-au redus cu 22%. „Pe piaţa românească anul în curs a avut caracteristici aparte, au fost aşteptările legate de schimbarea preţului medica­mentelor, de taxa clawback. Tot anul s-a discutat de clawback diferenţiat pe generice şi inovative, aşteptăm să vedem ce se întâmplă. Piaţa locală a devenit una mai dificilă, din cauza lipsei de predictibilitate. A regresat faţă de anii în care se înregistrau creşteri constante.“
Industria producătoare de medicamente este tot mai afectată de taxa clawback, în condiţiile în care aceasta a ajuns să repre­zinte aproximativ 30% din valoarea adău­gată a unui producător de farmaceutice.
Producătorul Antibiotice Iaşi este controlat de Ministerul Sănătăţii, cu 53%, de SIF Oltenia (SIF 5) cu 13,52%, Broadhurst Investments cu 4,19% şi SIF Transilvania (SIF 3) cu 4,03%, restul acţiunilor fiind împărţite de alţi investitori de pe piaţa de capital de la Bucureşti.”

 

http://www.zf.ro/companii/antibiotice-iasi-sua-este-cea-mai-buna-piata-la-export-pentru-noi-aduce-20-din-vanzari-15941120

Vezi toate noutatile ▸