Antibiotice confirma evolutia ascendenta prin rezultatele anului 2005

grafic4 210Potrivit situatiei financiare aprobate vineri, 28 aprilie, de Adunarea Generala a Actionarilor societatii, in 2005 Antibiotice a realizat o cifra de afaceri de 45,2 milioane EUR (echivalent 163,5 milioane RON), in crestere cu 35% fata de anul 2004, cand s-a obtinut o cifra de afaceri de 33,6 milioane EUR (136 milioane RON).
Profitul brut al companiei a crescut de asemenea cu 51%, ajungand la sfarsitul lui 2005 la nivelul de 6,5 milioane EUR (echivalent 23,7 milioane RON), fata de 4,3 milioane EUR (17,6 milioane RON), inregistrat la finele anului 2004.

Cresterea importanta a cifrei de afaceri a companiei se datoreaza in principal consolidarii pozitiei detinute de Antibiotice pe segmentele de medicamente antiinfectioase, preparate dermatologice si de uz topic (clase in care producatorul a inregistrat o cota de piata intre 60 si 80% in termeni de volum), precum si dezvoltarii de noi produse pe segmentele cardiovasculare si sistem nervos central – produse care detin o pondere de circa 10% din cifra de afaceri a companiei. Reorganizarea activitatii de marketing si de promovare, prin dezvoltarea echipei nationale de reprezentanti medicali a fost de asemenea un factor determinant in cresterea volumului de vanzari si, implicit, a cifrei de afaceri a firmei iesene. Cele trei divizii specializate ale fortei de promovare Antibiotice – Hospital, Retail si OTC formeaza astfel o retea de peste 80 de reprezentanti medicali.

Majorarea profitului brut al companiei farmaceutice Antibiotice a survenit ca urmare a cresterii volumului de vanzari pe de o parte, precum si ca efect al reducerii costurilor operationale, in paralel cu eliminarea din portofoliu a produselor neperformante, pe de alta parte.
Indicatorul rentabilitate economica (ca raport intre profitul brut si cifra de afaceri) a crescut astfel de la 12,9% la sfarsitul lui 2004 la 14,5% la finalul exercitiului financiar aferent anului 2005, ceea ce a condus la imbunatatirea indicatorului de lichiditate generala a firmei (active curente raportate la datorii curente) de la 1,8 (2004) la 2,3 in 2005.

Un alt aspect pozitiv este diminuarea gradului de indatorare a firmei de la 53,6% in 2004 la 39,2% la sfarsitul exercitiului financiar 2005, fapt care semnifica, tinand cont si de diminuarea gradului de indatorare bancara, reducerea dependentei de fondurile atrase din surse externe de finantare, cu efect direct in reducerea costurilor generale ale firmei.

Vezi toate noutatile ▸