Evoluția în timp a companiei

În luna decembrie 1955 lua fiinta prima fabrică din Romania și din sud-estul Europei care producea Penicilina descoperită de Alexander Fleming.

Patru ani mai târziu, intra in funcțiune secția de fabricație a Streptomicinei și se obțin primele forme finite de medicamente sub formă de unguente, creme și supozitoare.

Sunt dezvoltate fluxurile tehnologice de fabricare a substanțelor active (eritromicina, oxitetraciclina, tetraciclina, grizeofulvina, sinerdol, lizina).

Antibiotice devine în această perioadă singurul producator de produse sterile pentru uz parenteral (injectabile) din Romania. Obținerea în anul 1977 a autorizării acordate de organismul regulator american Food and Drug Administration pentru fluxul de Streptomicina deschide porțile pieței internaționale.

Antibiotice devine societate comercială pe acțiuni.

Ca urmare a modificărilor survenite la nivel macroeconomic, conducerea companiei Antibiotice reorientează producția de medicamente.

În portofoliul firmei, produsele finite câstigă astfel locul principal, substanțele active fabricate în această perioadă fiind utilizate pentru dezvoltarea de noi forme farmaceutice. În scurtă vreme, se introduc in producție peste 30 de produse farmaceutice care plaseaza compania ieșeana in topul producătorilor de antiinfecțioase din România.

Acțiunile Antibiotice (simbol ATB) sunt tranzacționate la categoria I a Bursei de Valori din București; Antibiotice devine societatea pe acțiuni Antibiotice SA.

Antibiotice devine primul producător de medicamente din Romania care obține certificatul de buna practică de fabricație (GMP) a fluxului de pulberi pentru medicamente injectabile.

Fluxul de producție a Nistatinei obține autorizarea FDA, ceea ce permite exportul acestei substanțe active in Statele Unite ale Americii. Antibiotice se poziționează ca producator de top la nivel mondial, iar Nistatina devine cel mai important produs destinat exportului.

Antibiotice înregistrează un important salt al indicatorilor economici – profit și cifră de afaceri – rod al investițiilor si politicii de management, și implementează un sistem de management prin obiective, destinat creșterii performanței companiei la toate nivelurile.

E lansată o noua identitate de brand pentru a comunica și la nivel vizual modernizarea companiei și schimbarile structurale pe care le-a parcurs in ultimii ani.

În urma unei investiții de un milion de euro, se inaugurează Centrul de Evaluare a Medicamentului (CEM), o unitate clinică de cercetare în cadrul careia se desfașoară studii clinice fără beneficiu terapeutic (studii de faza I si studii de bioechivalență). CEM este cerfificat GLP (Buna Practica de Laborator) și autorizat de Ministerul Sănătații.

Antibiotice obtine recunoașterea implementării Sistemului de Management Integrat (calitate, mediu, sănatate și securitate in muncă) conform cerințelor standardelor EN ISO 9001:2008, EN ISO 14001:2004, respectiv OHSAS 18001:2007, fiind prima companie farmaceutică romanească cu această performanță.

Finalizarea investiției intr-o instalație ecologica de incinerare a deșeurilor care, alături de stația modernă de epurare a apelor uzate, reduc semnificativ impactul activitătilor companiei asupra mediului înconjurător.

Antibiotice se orientează spre dezvoltarea internațională.

Antibiotice obține autorizarea FDA pentru livrarea de medicamente injectabile în Statele Unite ale Americii, crește numărul de produse la export și a parteneriatelor internaționale.

Asociația Natională a Exportatorilor și Importatorilor din Romania (ANEIR) desemnează Antibiotice ca fiind cea mai dinamică firmă de export în domeniul medicamentelor.

Antibiotice obține autorizare FDA pentru fluxul de fabricație a penicilinelor sub forma de pulberi injectabile și livrează primele medicamente finite pe piata SUA unde era prezentă doar cu substanța activă Nistatina.

Demareaza proiectul „Școala de vară a+”, destinat dezvoltarii profesionale a propriilor angajați, cât și atragerii de viitori specialiști in domeniile cercetării, controlului calitătii și producției de medicamente.

Compania își continuă investițiile in tehnologia de fabricație (crește capacitatea de obținere a formelor solide orale comprimate) cât și în domeniul cercetării, finalizând investiția într-un Centru modern de Cercetare – Dezvoltare care-i permite creșterea ritmului de innoire a produselor din portofoliu.

Compania lansează pe piață primele medicamente destinate afecțiunilor sistemului Nervos Central.

Ca urmare a reavizarii FDA pentru fluxurile de Nistatina și pulberi sterile injectabile (2013), precum și a creşterii competitivitații, Antibiotice preia locul I la producția mondială a substanței active Nistatină si inregistrează primul export de Nafcilina pe piața americană.

Compania își extinde prezența pe piața externă, deschizând o reprezentanță în Republica Moldova și un office în Serbia.

Antibiotice își extinde portofoliul tradițional de antiinfecțioase, asimilând primele carbapeneme, își diversifica portofoliul de produse dermatologice, cel destinat sistemului nervos central, dar și oferta de produse pentru profilaxie și creșterii calității vieții (suplimente alimentare si medicamente fără prescripție).

Antibiotice devine prima firmă din Europa precalificată de Organizația Mondială a Sanatății pentru gama de medicamentele antituberculoase.

Antibiotice primește reaprobarea US FDA pentru produsele finite injectabile (sterile) si substanță activă Nistatina.

Antibiotice obține două medalii de aur și Premiul la Secțiunea Medicină la EUROINVENT 2015, cea mai mare expoziție de invenții, proiecte și cercetări din Sud – Estul Europei.

Pe 11 decembrie 2015, Antibiotice aniverseaza 60 de ani de continuitate și performanță romanească.

Antibiotice deschide o noua reprezentanta internationala in Hanoi, Vietnam.

Demarează proiectul „Perform a+” ce se concentrează pe atrâgerea de personal specializat și de noi colaboratori catre domeniul cercetare-dezvoltare. Proiectului este dedicat tinerilor studenți și rezidenti ai Facultății de Farmacie din cadrul Universitatii de Medicină și Farmacie „Gr. T Popa” Iași.

Antibiotice Iași impune standardul de calitate pentru Nistatină, la nivel Mondial, United States Pharmacopeia (USP), acordă companiei noastre titulatura de standard de referință la nivel internațional, pentru substanța activă Nistatină.

Este deschisă cea de-a treia reprezentanță internatională in Kiev, Ucraina.

Antibiotice începe serializarea medicamentelor din portofoliu, realizând primul export de produse serializate in SUA.

Antibiotice, prima companie din sectorul farmaceutic care se alătură ARIR – Asociația pentru Relații cu Investitorii la Bursă din România.

Se implementeaza sistemul de management a laboratoarelor (LMS)

Se reia productia de Moldamin, formula noua a benzatin benzilpenicilinei.

1955-1959

1960-1977

1990-1997

1997-1999

2000-2004

2005

2006

2007

2009

2010-2011

2012-2014

2015

2016

2017-2018

2019

Testimoniale

Mesaje aniversare

Arc peste timp

Parcul prieteniei a+

Parcul din fața companiei Antibiotice își are rădăcinile în anul 1955, anul în care fabrica și-a început activitatea. Încă de atunci, destinul vindecător al companiei Antibiotice a inclus preocuparea pentru un stil de viață sănătos, grija pentru natură și ocrotirea mediului inconjurător. După terminarea construcției fabricii, angajații au plantat câte un copac în locul care despărțea uzina de șosea. La început erau niște mlădițe subțiri și plăpânde.


Cu timpul, acestea au crescut și au format o veritabilă perdea forestieră de protecție. Acele firave mlădițe au devenit arborii de astăzi.

În anul 2020, cu ocazia împlinirii a 65 de ani de existență a companiei Antibiotice Iași, parcul a fost reamenajat și a devenit Parcul Prieteniei a+. Cu o suprafață totală de 25.000 mp, parcul cuprinde o zonă împădurită și de gazon, cu peste 1000 de copaci și arbuști, fiind alcătuit din 3 zone:

un spațiu recreativ, cu alei și bănci
un loc de joacă pentru copii
un teren de sport.
Parcul Prieteniei a+ este un proiect de responsabilitate socială a companiei Antibiotice, sub egida “Antibiotice – un brand prietenos”, fiind un arc peste timp ce oferă o oază de relaxare pentru comunitate și un loc de joacă destinat copiilor.

Citește mai mult

Fântâna de la Antibiotice Iași, operă a marelui sculptor Constantin Baraschi

Cu prilejul aniversării a 65 de ani de existență, compania Antibiotice a restaurat complexul statuar din piațeta existentă în fața intrării principale, sub atenta supraveghere a specialiștilor din cadrul Complexului Național Muzeal „Moldova” Iași. Informații despre autorul acestei statui au fost (re)descoperite de cercetătorul Bobi Apăvăloaei, care a efectuat în ultimii ani o analiză a studiilor și documentelor privitoare la monumentele ieșene.

În lucrarea „Monumente din Municipiul și Județul Iași. Ghid bibliografic”, autori: Agrigoroaiei Elidia, Huțanu Georgeta, Kara I, Leibovici Paul, Moscovici Liviu, apărută în 1969, se menționează faptul că fântâna din fața Fabricii de Antibiotice este executată de sculptorul Constantin Baraschi.

Constantin Baraschi (1902-1966) a fost unul dintre marii sculptori ai României, cu o bogată activitate artistică, bucurându-se din timpul vieții de recunoașterea semenilor.

După finalizarea construcției fabricii Antibiotice( 1953-1955), pentru înfrumusețarea piațetei de la intrarea principală, a fost amplasată o fântână, monument de for public. Acest monument este alcătuit dintr-un bazin, din mijlocul căruia se înalță un piedestal, pe care a fost montată statuia unei femei ce ține pe umărul drept un ulcior. La piciorul stâng al femeii este prezent un copil, ambele personaje privind cu tandrețe unul spre celălalt.

Deși executată în perioada comunistă, această fântână nu poartă încărcătura simbolică specifică ideologiei politice din anii 1950-1960. Statuia susține și evocă tema maternității, sculptorul însuși manifestând un respect profund pentru toate mamele.

Constantin Baraschi a studiat la București și la Paris, alături de profesori de renume iar în anul 1937 i s-a decernat medalia de aur pentru sculptură la Expoziția Internațională de la Paris.

Alte monumente care îi poartă semnătura sunt: Monumentul de la Kilometrul Zero al Bucureștiului, Aleea Cariatidelor /Restaurației cu Fântâna Modurei, basoreliefuri și altoreliefuri pe Arcul de Triumf.

Cu prilejul aniversării a 65 de ani de activitate, compania Antibiotice a făcut un cadou ieșenilor și iubitorilor de cultură, restaurând monumentul de for public, operă a sculptorului Constantin Baraschi, din resurse proprii, după toate rigorile științifice. Efortul de restaurare depus de companie s-a realizat în condiții dificile de criză sanitară, demonstrând astfel că actul de cultură este posibil indiferent de asprimea vremurilor.

Citește mai mult

a+ astăzi

Lider mondial în producția de Nistatină și standard de referință internațional USP (United States Pharmacopeia), conferit de US-FDA (Food and Drug Administration)

Lider pe forma farmaceutică pulberi sterile injectabile în România

Lider pe segmentul de produse topice (creme, unguente, geluri) în România

Lider pe segmentul medicamente generice antiinfecțioase în România

Prezență intenațională în peste 120 de țări cu 95 de produse finite și substanța activă Nitatină

Reprezentanțe internaționale operaționale în Hanoi, Vietnam; Chișinău, Republica Moldova’; Kiev, Ucraina și Novisad, Serbia

Export de 50% din cifra de afaceri a companiei

Portofoliu sustenabil de 150 de produse din 12 arii terapeutice

Prezență în toate spitalele și în peste 8000 de farmacii din România

58 de medicamente din portofoliul Antibiotice sunt considerate esențiale, conform clasificării OMS (Organizației Mondiale a Sănătății)

Producător al gamei complete de medicamente antituberculoase esenţiale, precalificat OMS

Cerificari și autorizari recunoscute internațional (EU-GMP, US-FDA, CoS )

Deține unul dintre cele mai moderne Centre de Studii Clinice din România

Cea mai complexa structură de fabricație din România, cu 8 fluxuri de producție distincte

Prezență de peste 22 de ani pe piața de capital

Acțiunile companiei Antibiotice sunt listate la Bursa de Valori din București, categoria Premium, din aprilie 1997

Mediu de lucru stimulativ pentru 1415 angajați

Trei generatii de oameni cu o diversitate de profesii

Susține de 20 de ani bursele „Știință și Suflet” dedicate elevilor din mediul rural

Susține de peste 10 ani campania “Donează sânge! Pune suflet pentru viață!” - program de voluntariat al angajailor

10 livezi plantate prin programul “Livada de la scoală”

Antibiotice - prezență pe piețele internaționale

Evenimente

19

decembrie

Conferința "Aniversare 65 de ani Antibiotice"

Lorem ipsum dolor, sit amet consectetur adipisicing elit. Repellendus, tempore.

19

decembrie

Conferința "Aniversare 65 de ani Antibiotice"

Lorem ipsum dolor, sit amet consectetur adipisicing elit. Repellendus, tempore.

19

decembrie

Conferința "Aniversare 65 de ani Antibiotice"

Lorem ipsum dolor, sit amet consectetur adipisicing elit. Repellendus, tempore.