Pacientul varstnic: o abordare cu stiinta si suflet

Recunoscuti profesionisti din lumea medicala, oficiali ai autoritatilor iesene din domeniul sanatatii, dar si reprezentanti ai Mitropoliei  Moldovei si Bucovinei s-au reunit pe 18 si 19 octombrie pentru a discuta problematica pacientului varstnic.

Astfel, la Centrul de Conferinte „Providenta“ s-a derulat, in prezenta a aproximativ 250  medici de familie, farmacisti, medici specialisti in medicina interna, cardiologi si pneumologi, simpozionul „Medicina si credinta. Pacientul varstnic: o abordare cu stiinta si suflet“. Aceasta manifestare stiintifica, creditata cu ore EMC si EFC a fost organizata de Mitropolia Moldovei si Bucovinei, in parteneriat cu Antibiotice.

Cuvantul de deschidere a conferintei a apartinut Inalt Preasfintitul Parinte Teofan, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei care a vorbit despre relatia medic-pacient din perspectiva crestina. „Atunci cand pacientul vede in medic un om cu stiinta de carte, dar si un om cu suflet mare, i se aseaza in causul palmelor, cu toata increderea si speranta….Va doresc sa va daruiasca Bunul Dumnezeu putere sa faceti altora ceea ce doriti sa vi se faca voua insiva si sa aveti rabdare si intelegere cu pacientul care asteapta sa il indrumati cu blandete pentru a gasi raspuns la toate nedumeririle de sanatate ce i nasc in suflet“.

In continuare, ec. Ioan Nani, directorul general al Antibiotice a explicat alaturarea companiei farmaceutice acestui eveniment, amintind ca anul 2012 a fost declarat de Uniunea Europeana drept «Anul European al imbatranirii active si solidaritatii dintre generatii» iar Biserica Ortodoxa Romana a initiat, in acest context, o suita de evenimente sub genericul „Anului omagial al Sfantului Maslu si al ingrijirii bolnavilor“. „Dialogul continuu intre cei care pot ameliora suferinta este singurul care poate oferi solutii viabile. Astfel, medicina si credinta ajung sa se impleteasca firesc atunci cand in prim-plan intalnim pacientul, un om bolnav fizic, dar adeseori si sufleteste“, a declarat Ioan Nani.

Sesiune maraton de prelegeri stiintifice

Sesiunea prelegerilor stiintifice, moderate de dr. Mihaela Mosnegutu, Director medical al Antibiotice, a fost deschisa de Prof. Dr. Catalina Arsenescu Georgescu care a vorbit despre „Imbatranirea vasculara fiziologica vs. patologica”. Domnia sa a atras atentia asupra faptului ca „exista un fenomen al imbatranirii precoce a vaselor de sange, fenomen datorat acumularii de-a lungul vietii a unor multipli factori negativi, intre care se numara si stilul de viata. Renuntarea la fumat, la sedentarism, supervizarea hipertensiunii, sunt printre primele lucruri pe care pacientul trebuie sa le aiba in vedere pentru a reduce sansele declansarii unui eveniment cardiovascular inainte de vreme”.

In continuare, Prof. Dr. Gabriel Ungureanu a vorbit despre factorii de risc la pacientul varstnic in cazul caruia „avem de-a face cu multiple suferinte, de unde si atentia sporita ce trebuie acordata interactiunii medicamentelor, efectelor secundare ale acestora si nu in ultimul rand adaptarii corespunzatoare a dozajelor”.

Seria prezentarilor a continuat cu cea a „Rolului farmacistului in ameliorarea calitatii vietii pacientului”, sustinuta de Prof. Dr. Monica Hancianu (Decan al Facultatii de Farmacie, UMF Gr.T.Popa). Expunerea doamnei dr. Tania Bernstein despre „Rolul medicului de familie in ameliorarea calitatii vietii pacientului” a subliniat impactul echipei medic-farmacist in managementul pacientului varstnic.

Stiinta si credinta, remedii complementare in vindecarea pacientului

 Patologia complexa a cancerului de san a fost subiectul prezentarii oferite de Conf. Dr. Lucian Miron care a evidentiat progresele din domeniu si tendintele ce se inregistreaza pe plan mondial. Cea de-a doua zi a fost rezervata unei noi serii de comunicari de larg interes: „Depistarea precoce a dementei si depresiei in medicina primara” (Sef Lucrari Dr. Serban Turliuc), „Factori de risc metabolici, actualitate in evaluare si tratament” (Prof. Dr. George Ioan Pandele), „Degenerescenta maculara legata de varsta” (Dr. Georgeta Macovei, medic primar oftalmolog, dr. in stiinte medicale). Prelegerea captivanta despre „Sanatatea si dimensiunea spirituala a vietii” (Diac. Dr. Sorin Adrian Mihalache) a oferit o noua perspectiva asupra vindecarii, fiind audiata cu interes de participanti. Ultima expunere din Conferinta, ”Drumul medicamentului generic de la substanta activa, la pacient”,  sustinuta de Farm. Mariana Baitan (Manager Cercetare Antibiotice) a dat o noua dimensiune implicarii cu suflet si pasiune in stiinta dezvoltarii si cercetarii medicamentelor la Antibiotice.
Vezi toate noutatile ▸